Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid uvodi vanredne mere, Katalonci na ulicama

Kriza u Kataloniji sve je dublja. Čelnici tog regiona odbijaju plan španske vlade da ih smeni i raspiše nove izbore. Predsednica katalonskog parlamenta poručila je da je vlada iz Madrida u Kataloniji de fakto izvela državni udar. Španski ministar spoljnih poslova odgovara da je državni udar pokušala upravo katalonska vlada.

Izvor: Agencije

Španija ima čvrstu nameru da vanrednim merama zaustavi otcepljenje Katalonije, ali, iako još uvek bez konkretnog rešenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Pućdemon te mere odbija i naziva otvorenim napadom na demokratiju.

"Katalonske instituticije i katalonski narod ne mogu da prihvate ovaj napad. Poniženje koje španska vlast smatra čuvarom katalonskog javnog života, od Vlade do javnih medija, nije u skladu s demokratskim stavom i nalazi se izvan vladavine prava", poručio je Pućdemon.

Gotovo 450.000 Katalonaca okupilo se na ulicama Barselone u znak protivljenja španskoj odluci kojom želi da prekine krizu nastalu nakon referenduma o nezavisnosti sprovedenom 1. oktobra.

"Mislim da je govor gospodina Pućdemona u skladu s našim težnjama. Mi smo mirni ljudi koji su im dali još jednu priliku, a oni je nisu iskoristili. Zato mislim da će on brzo proglasiti nezavisnost, svi to želimo", kaže Katalonka po imenu Eva.

Merama koje stižu iz španskog parlamenta, svi katalonski zvaničnici bili bi uklonjeni iz sfera vlasti, a na šest meseci zamenili bi ih službenici španskih ministarstava. Nakon toga, sproveli bi se vanredni izbori.

"Oformićemo vlast koja će upravljati svakodnevnim poslovima Katalonije i to je u skladu s katalonskim zakonima i normama. Mi time želimo da vratimo normalnost i zajedništvo, za dobrobit svih Katalonaca", rekao je ministar spoljnih poslova Španije Alfonso Dastis.

Uvođenjem tih mera, katalonski parlament, do raspisivanja novih izbora, ne bi mogao da donese nijednu odluku suprotnu tim merama, a predsednica parlamenta ne bi smela da predloži nijednog kandidata za predsednika katalonske vlade.

"Premijer Rahoj je u političkoj neodgovornosti prešao granice, najavio je izvršenje de facto državnog udara kroz koji namerava da interveniše i preuzme kontrolu nad katalonskim institucijama. To je napad na demokratiju i Evropu s ciljem okončanja demokratski izabrane vlade", rekla je Karmen Forsadel, predsednika parlamenta Katalonije.

U, kako ga je Pućdemon nazvao, najgorem napadu na Katalonce još od diktature Franciska Franka, privedene su i vođe katalonskih organizacija koje se zalažu za nezavisnost. Tokom protesta, Katalonci su uzvikivali parolu: "Sloboda političkim zarobljenicima", a i prijatelj jednog od njih javno traži njihovo oslobađanje.

"Neko ko je vođa pokreta koji je poznat po pacifizmu ne može da napravi nikakvu nevolju, tako razmišljate o tome i kažete: "Ne, on ne ide u zatvor jer je to Evropa u 21. veku i to se ne može dogoditi. Ipak, kada smo obojica otišli na stanicu, zagrlio sam ga jer sam imao osećaj da će se nešto dogoditi. Sledećeg dana je uhapšen", izjavio je Žordi Vilasarau, prijatelj pritvorenog vođe jedne od katalonskih organizacija.

Pućdemon je najavio i sazivanje hitne sednice katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje člana 155 španskog ustava. Međutim, nije sugerisao parlamentu da glasa o jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Međusobne optužbe za državni udar u Kataloniji

Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2017

Kriza u Kataloniji sve je dublja. Čelnici tog regiona odbijaju plan španske vlade da ih smeni i raspiše nove izbore. Predsednica katalonskog parlamenta poručila je da je vlada iz Madrida u Kataloniji de fakto izvela državni udar. Španski ministar spoljnih poslova odgovara da je državni udar pokušala...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.