Madrid je uveo vanredno stanje u Kataloniji

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Madrid je uveo vanredno stanje u Kataloniji"

Madrid je uveo de fakto vanredno stanje u Kataloniji, rekao je Karles Pudždemon, predsednik te oblasti, koja se priprema da održi referendum o nezavisnosti.

On je ovo izjavio posle današnjeg hapšenja 13 visokih katalonskih zvaničnika i zamrzavanja finansija te oblasti.

- Vlada je de fakto suspendovala autonomiju Katalonije i uvela de fakto vanredno stanje - rekao je Pudždemon posle tih hapšenja optužujući vladu španskog premijera Marijana Rahoja da je "totalitarna" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i da krši "osnovna prava" i dodao da će referendum biti održan po planu.

Španska policija uhapsila je u današnjim racijama 12 zvaničnika regionalne vlade u Kataloniji, kao i najbližeg saradnika potpredsednika regionalne vlade, dok se ta oblast priprema za referendum o odvajanju, koji je prema vlastima u Madridu - nelegalan.

Policijske racije izvedene su u nekoliko regionalnih minstarstava u Barseloni, uključujući ekonomije, spoljnih poslova, telekomunikacija, socijalnih pitanja i u zgradi predsedništva, 11 dana pred referendum planiran za 1. oktobar.

Špansko ministarstvo finansija uvelo je od danas nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum, koji je proglašen neustavnim. Tim ograničenjima je praktično sva potrošnja u Kataloniji pod kontrolom centralne vlade.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.