Mađarska saveznike Hitlera protiv SSSR-a nazvala herojima

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jan.2019, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska saveznike Hitlera protiv SSSR-a nazvala herojima

Vlada Mađarske pozvala je u subotu da se oda počast mađarskim vojnicima koji su se "herojski borili na Donu" tokom Drugog svetskog rata.

"Setimo se herojstva naših dedova, junačkih mađarskih vojnika koji su se do smrti borili kod Dona“, navedeno je na zvaničnom nalogu Vlade Mađarske na Fejsbuku.

U saopštenju je, takođe, navedeno da je u januaru 1943. godine "sovjetska armija krenula u napad“ na Mađare, nakon čega je zemlja izgubila "120.000 vojnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od kojih su mnogi zarobljeni“.

Budimpešta je na taj način podsetila na godišnjicu početka Ostrogoško-rosošanske operacije u kojoj je Crvena armija porazila vojsku nacističke Nemačke i njihove saveznije, među kojima su bili i mađarski vojnici.

Tada je na Donu Sovjetski Savez porazio nemačku, italijansku, mađarsku i rumunsku vojsku. Prema nekim podacima, nakon operacije među saveznicima nacista je poginulo više od 50.000 vojnika, a zarobljeno je više od 70.000.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.