MKS optužio sudanskog predsednika za genocid

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKS optužio sudanskog predsednika za genocid



Medjunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je danas drugi nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara Hasana al-Bašira u kojem se navodi optužba i za genocid.


Sudije žalbenog veća MKS naveli su u saopštenju da "postoje osnovane sumnje da je Al Bašir odgovoran po tri tačke optužnice za genocid protiv etničkih grupa Fur, Masalit i Zaghava".

Te tačke optužnice obuhvataju genocid počinjen ubijanjem, genocid počinjen ozbiljnim telesnim ili mentalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << povredjivanjem i genocid počinjen svesnim nanošenjem takvih životnih uslova koji dovode do fizičkog uništenja ciljanih grupa, preneo je Rojters.

Prvi nalog za hapšenje Bašira MKS je izdao u martu 2009. zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u zapadnom regionu Darfur od aprila 2003. godine, kada su afrički pobunjenici optužili većinski arapsku centralnu vladu da ih zanemaruje i diskriminiše.

Bašir, koji je ranije ove godine osvojio novi petogodišnji predsednički mandat, poriče da je odgovoran za smrt 300.000 ljudi u Darfuru i vodjenje kampanje nasilja protiv 2,5 miliona raseljenih lica, ističući da su optužbe suda u Hagu deo zavere Zapada.

Kada je izdat prvi nalog za hapšenje Bašira, MKS je presudio da nema dovoljno dokaza za optužbu za genocid, ali je tužilac Luis Moreno-Okampo tražio da se ovaj slučaj ponovo otvori, što je odobreno u februaru.

Optužba za genocid sada bi dodatno mogla da ograniči kretanje i podršku koju Bašir ima od drugih zemalja, navela je britanska agencija.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Do kraja meseca odluka haškog suda o Kosovu i Metohiji

Laž i kleveta da sam naručio ubistvo Nikolića

Robinson:Pravda bez Mladića neće biti zadovoljena

Presuda Haradinaju 21.jula

Dvadeset i pet godina zatvora zbog genocida

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.