Lideri EU o Bregzitu: Nedovoljan napredak

Izvor: RTS, 17.Okt.2018, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU o Bregzitu: Nedovoljan napredak

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej predstavila je EU liderima svoje viđenje napretka u pregovorima o izlasku te zemlje iz EU i napustila Evropski savet. Uprkos intenzivnim pregovorima nije postignut dovoljan napredak, saopštili su lideri EU. Spremni su, kažu, da se ponovo sastanu kako bi definisali uslove povlačenja. Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani poručuje da EU želi da postigne dogovor – "ali ne po svaku cenu". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Lideri 27 država članica EU, koje će ostati u sastavu tog bloka nakon što ga Britanija napusti marta 2019, razgovarali su o pregovorima o Bregzitu na večerašnjem samitu, tokom radne večere.

"Lideri EU ocenjuju da, uprkos intenzivnim pregovorima, nije postignut dovoljan napredak", rekao je neimenovani zvaničnik EU koji je prisustvovao razgovorima, prenosi Rojters.
Prema njegovim rečima, lideri su spremni da sazovu sastanak Evropskog saveta, ako i kada pregovarač Unije izvesti da je postignut odlučujući napredak.
"Za sada, 27 lidera ne planira organizaciju vanrednog samita o Bregzitu u novembru", rekao je isti zvaničnik.
Uz to, lideri EU su izrazili puno poverenje u Mišela Barnijea kao svog glavnog pragovarača i pokazali rešenost da ostanu jedinstveni, navodi britanska agencija.
Iako je bilo očekivano da se do dogovora o razdruživanju EU i Velike Britanije dođe u oktobru, to očigledno neće biti slučaj.
To je potvrdio i glavni EU pregovarač Mišel Barnije koji je dolazeći na sastanak sa EU liderima rekao da je potrebno " još vremena", odnosno "nedelja", mirnog i strljivog rada na dogovoru.
Bez novih predloga Tereze Mej, u opticaju i "plan B"
Istovremeno, većina lidera EU najvila je mogućnost da se krene u razgovore o "planu B", odnosno – šta raditi u situaciji ako se dogovor o razdruživanju sa Velikom Britanijom ne postigne na vreme.
Glavna tačka spoticanja dve strane je dogovor o uređenju granice na Irskom ostrvu između Severne Irske, koja ostaje deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, koja je članica EU.
Inače, premijerka Velike Britanije Tereza Mej predstavila je EU liderima svoje viđenje napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i napustila Evropski savet pre večere lidera u Briselu.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani navodi da je premijerka Mej u svom obraćanju liderima EU pokazala dobru političku volju i spremnost za postizanje sporazuma, ali da nije ponudila ništa novo kada je reč o sadržaju sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.
"Ton je bio ton nekoga ko želi da postine sporazum. Postoji spremnost, ali ne i promene u sadržaju", ocenio je Tajani.
Navodi da EU u pregovorima o Bregzitu želi da postigne dogovor sa Velikom Britanijom, "ali ne po svaku cenu".
Ponovio je da EP neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke.
Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista. Druga tačka je garancija da će Velika Britanija poštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU. Treća tačka, oko koje je i najviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Severne Irske i Republike Irske.
Naglasio je da će EP podržati tzv. "meku granicu", a ne fizičku, na Irskom ostrvu kako bi se održali pozitivni efekti sporazuma postignutog nakon godina civilnog rata.
To prema njegovim rečima ne podrazumeva da će se EU odreći čitvog niza pravila koja se na njenim granicama primenjuju u u cilju odbrane poljoprivrednih dobra i zdravlja EU građana.
Najavio je da će Parlament podržati mogućnost produžetka tranziciong peroda na tri godine kao i da zalaže za sporazum o budućim odnosima između EU i Velike Britanije koji će se zasnivati na četiri stuba: trgovniskim odosima, unutrašnjoj i spoljnoj bezbednosti i sektorskoj saradnji.

"Još ima vremena da se pokuša postići sporazum. Nadam se koracima u napred u narednih nekoliko nedelja", izjavio je Tajani.
Najavio je da će Evropski parlament do kraja ove godine doneti rezoluciju o stanju u pregovorima o Bregzitu.
Ranijim dogovorom predviđeno je da Velika Britanija 29. marta 2019. godine napusti EU.
Iz EU poručuju da je ostalo još manje od šest meseci da se postigne dogovor o "uređenom" i za obe strane prihvatljivom sporazumu o razdruživanju nako čega bi usledili pregovori o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU lideri na večeri o Bregzitu bez Tereze Mej

Izvor: Blic, 17.Okt.2018

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej predstavila je EU liderima svoje viđnje napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU i napustila Evropski savet.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.