Lider talibana je mrtav!?

Izvor: Mondo, 29.Jul.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider talibana je mrtav!?

Lider avganistanskih talibana Mula Mohamed Omar je umro, saopštili su avganistanski zvaničnici, ali iz redova pomenute militantne grupe nema komentara tih tvrdnji.

Foto: screenshot/Youtube/BBC Mula Omar

Povučeni lider talibana je umro pre dve do tri godine, tvrde iz izvora avganistanske vlade i obaveštajnih službi, ne dajući bliže detalje, prenosi Bi-Bi-Si.

U prošlosti su u više mahova objavljivani izveštaji o smrti Mule Omara.

Avganistanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mediji su 2011. objavili da je lider talibana ubijen, ali su to kasnije demantovali pakistanski zvaničnici. Talibani su tada tvrdili da su se njihovi telefoni našli na meti hakera i da su sa njih poslate poruke kako je Mula Omar mrtav.



Izvor: YouTube

On nije viđen u javnosti od američke kampanje koja je naterala talibane da se sklone s vlasti 2001, nakon što su podržali lidera al-Kaide Osamu bin Ladena.

Mula Omar je preživeo američku invaziju i kao većina viših komandanata talibana izbegao zarobljavanje.

Bivši američki izaslanik za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk je tvrdio da se Mula Omar sakriva duž granice između te dve zemlje.

Očekuje se da se avganistanski zvaničnici uskoro obrate javnosti povodom najnovijih glasina o smrti Mule Omara.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.