Liberman: Trajno primirje u Gazi nije moguće

Izvor: BKTV News, 07.Sep.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberman: Trajno primirje u Gazi nije moguće

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je danas da ne veruje da je moguće postići dogovor o dugotrajnom prekidu vatre s Hamasom u pojasu Gaze.

„Ne mislim da možemo postići dogovoreni mehanizam o isplati plata u Gazi i jačanju Hamasa. Oni će nastaviti da proizvode i krijumčare oružje i kako ćemo onda zaustaviti njihovo jačanje? Svaki prekid vatre po mom mišljenju biće vremenski ograničen,“ rekao je Liberman na konferenciji za novinare u trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dok traje primirje proglašeno posle 50 dana sukoba Hamasa i izraelske vojske.

On je dodao da se ne može dozvoliti da Hamas i dalje kontroliše Gazu, napomenuviši da se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja premijera Benjamina Netanijahua, iako su pre početka vojne operacije u pojasu Gaze bili istomišljenici, pošto je Netanijahu, kako je rekao, izmenio svoje mišljenje.

Osvrćući se na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Liberman je rekao da on više nemas lgitimitet, s obzirom da više od 9 godina nije bilo izbora na palestinskim teritorijama. 
„Bez izbora u Palestinskoj upravi ne možemo preduzeti nikakve dugoročne mere s Palestincima“, rekao je Liberman, ocenivši da je Abas zainteresovan za rasturanje nove palestinske vlade jedinstva, imajući u vidu da je izraelska bezbednosna služba otkrila da operativci Hamasa na Zapadnoj obali spremaju udar protiv njega.

Šef izraelske diplomatije je istakao da je za izbore u PU, čak iako bi se moglo desiti da Hamas pobedi jer, kako je rekao, “ bar ćemo onda znati gde smo“.

Takođe je rekao da nije sretan sa trenutnom vladajućom koalicijom u Izraelu ali da izbori u ovom trenutku nisu opcija u toj zemlji zbog stanja u regionu i pretnji s kojima je suočena jevrejska država, uključujući nastavak naoružavanja Gaze. 
„Neće biti nikakve demilitarizacije Gaze. Bliski istok prolazi korz teške promene i nije jasno kuda to vodi. Moramo imati političku stabilnost, sviđala mi se ili ne svidala koalicija“, rekao je Liberman, aludirajući na zahtev Izraela da se Gaza razoruža, za koji je rekao da su vrlo male šanse da se ispuni. 

Liberman je takođe govorio o rastućoj pretnji od Islamske države koja je javno pogubila i jednog novinara koji ima izraelsko državljanstvo.
„Mi živimo i potpuno novoj realnosti, a nastavljamo da se ponašamo koristeći prevaziđene metode kao da se nista nije desilo od sporazuma Oslo,“ rekao je on, misleći na privremeni mirovni sporazum između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije 1993. godine.

„Naš sukob nije samo sa Palestincima. Deo razloga za neuspeh je što dijagnoza nije tačna. Naš sukob je trodimenzionalan i jeste s arapskim svetom, Palestincima i izraelskim Arapima. Potrebn nam je sporazum koji uključuje ta tri elementa zajedno,“ zaključio je Liberman.
Izvor: Tanjug
 
The post Liberman: Trajno primirje u Gazi nije moguće appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef izraelske diplomatije: Trajno primirje u Gazi nije moguće

Izvor: Blic, 07.Sep.2014

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je danas da ne veruje da je moguće postići dogovor o dugotrajnom prekidu vatre s Hamasom u pojasu Gaze...- Ne mislim da možemo postići dogovoreni mehanizam o isplati plata u Gazi i jačanju Hamasa. Oni će nastaviti da proizvode i krijumčare...

Nastavak na Blic...

U Gazi i dalje žive po školama

Izvor: B92, 08.Sep.2014, 11:56

Hiljade Palestinaca u pojasu Gaze i dalje živi u školama, u koje su se sklonilo tokom 50 dana sukoba između Izraela i Hamasa...U izraelskim vazdušnim udarima mnogi delovi te palestinske teritorije su razrušeni i oko 17.000 kuća je srušeno ili jako oštećeno...Obnova još nije počela, pošto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.