Izvor: Blic, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levičari zavladali Južnom Amerikom

Levičari zavladali Južnom Amerikom

Levica je nastavila da osvaja Južnu Ameriku. Na predsedničkim izborima u Čileu pobedila je Mišel Bašle (54), kandidatkinja Socijalističke stranke i bivša ministarka zdravlja i odbrane, koja je u vreme bivšeg diktatora Pinočea bila politički zatvorenik.

Posle Venecuele, Bolivije, Brazila, Urugvaja i Argentine, Južna Amerika je dobila novog levičarskog predsednika, a američka politika u regionu pretrpela je još jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poraz.

Bašleova je ujedno i prva žena predsednik u istoriji Čilea. Ona je na izborima sa 53 odsto osvojenih glasova pobedila milijardera Sebastijana Pinera (47 odsto glasova). U karnevalskoj atmosferi, nekoliko desetina oduševljenih pristalica pozdravilo je na trgu novu predsednicu:

'Ko bi pre 10 ili 15 godina rekao da će žena biti izabrana za predsednika Čilea. Nastavićemo u istom pravcu. Nastavićemo borbu protiv nezaposlenosti, borbu za bolji sistem zdravstvene zaštite i bolje obrazovanje, a staćemo na put širenju kriminala', rekla je Bašleova, koja će na dužnost stupiti 11. marta.Ona je svim Čileancima obećala i bolji život:

'Do kraja moje vlade 2010. imaćemo konsolidovan sistem socijalne zaštite koji će svim Čileancima i njihovim porodicama obezbediti pristojan život i posao.'

Kako primećuju analitičari, trend buđenja levice na siromašnom kontinentu nastaviće se i u budućnosti. Latinska Amerika već ima dvojicu ekstremnih levičara na predsedničkim funkcijama, to su Ugo Čaves u Venecueli i Evo Morales u Boliviji. Obojica su zagriženi protivnici šefa Bele kuće Džordža Buša i američke politike u regionu. Čaves, koji poslednjih meseci izjavljuje da Bela kuća sprema njegovu likvidaciju, već je zavrnuo slavine za izvoz nafte u Ameriku i najavio je kupovinu vojne opreme iz Rusije. Na drugoj strani, Morales je prvi Indijanac u istoriji Latinske Amerike na predsedničkoj funkciji i zagriženi je promoter gajenja koke među siromašnim farmerima. To je bilo dovoljno da se nađe na listi nepoželjnih u Vašingtonu koji već decenijama pokušava da stane na put proizvodnji kokaina u regionu.

Mišel Bašle je najavila da će sarađivati sa Čavesom i Moralesom

Buđenje levice u Latinskoj Americi ujedno je povećalo i rizik za poslovanje velikih međunarodnih kompanija, koje su poslednjih godina izložene raznim pritiscima, od povećanja poreza do revizije ugovora.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.