Leljak: Na sudu ispitan bivši čelnik slovenačke Udbe

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leljak: Na sudu ispitan bivši čelnik slovenačke Udbe

Nekadašnji načelnik slovenačke republičke Službe državne bezbednosti, Udbe, u vreme SFR Jugoslavije Silvo Gorenc danas je na sudu ispitan zbog sumnje da je učestvovao u akcijama protiv hrvatske političke emigracije 70-ih godina prošlog veka, potvrdio je publicista i istraživač arhiva Roman Leljak.

Policija i sudski izvori odbili su da potvrde Leljakove tvrdnje, navodeći da je sudska istraga tajna.

Leljak, koji se kao kandidat Slovenačke demokratske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (SDS)

nadmeće za mesto gradonačelnika opštine Radenci u drugom krugu lokalnih izbora, precizirao je da je istraga u Sloveniji pokrenuta na zahtev austrijskih tela.

Krajem prošle godine Leljak im je predao arhivske dokumente o otmici i

ubistvu Stjepana Crnogorca, hrvatskog studenta teologije i političkog emigranta, kojima dokazuje da ga je slovenačka Udba 3. jula 1972. otela u Salcburgu, tajno prebacila u Sloveniju i kasnije ga ubila nakon ispitivanja zbog sumnji da je bio upleten u dolazak jedne terorističke emigrantske grupe u Jugoslaviju.

Gorenc, koji je svojevremeno bio na položaju načelnika slovenačke Udbe,

Leljakove je optužbe tada negirao, prenosi agencija Hina.

Na Leljakovoj konferenciji za novinare učestvovala je i parlamentarna

zastupnica iz SDS-a Eva Irgl, rekavši da slovenačke vlasti ne čine sve što je potrebno kako bi se ispitali još živi pripadnici nekadašnjih "udbaških" struktura, budući da postoje indicije da su učestvovali u atentatima protiv pripadnika političke emigracije u inostranstvu.

Irgl je podsetila da je kao zastupnica krivično prijavila i nekadašnjeg načelnika slovenačke Udbe Ivana Eržena zbog toga što je svojevremeno izdao nalog za uništenje dela arhivske gradje koji se odnosi na delovanje Udbe u inostranstvu, ali da reakcije zbog toga do sada u Sloveniji nije bilo.

Austrijsko i nemačko pravosudje, navela je Irgl, rade na sankcionisanju zločina

nekadašnjih jugoslovenskih tajnih službi, dok u Sloveniji za sada nema signala da se stvari u tom smislu pokreću i menjaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.