Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov pozvao Palestince na dijalog

Moskva -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je pozvao vodeće palestinske pokrete Fatah i Hamas da uspostave dijalog.

U razgovoru sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji je juče doputovao u posetu Moskvi, Lavrov je "istakao neophodnost uspostavljanja palestinskog jedinstva putem dijaloga svih političkih snaga", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"To će stvoriti povoljne uslove za obnavljanje izraelsko-palestinskog (mirovnog) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa na čvrstoj osnovi međunarodnog prava, sa konačnim ciljem stvaranja palestinske suverene, održive i teritorijalno ujedinjene države", dodaje se u saopštenju.

Abas je u razgovoru zahvalio Rusiji "na doprinosu u uspostavljanju palestinskog jedinstva i podršci legitimnom palestinskom vođstvu".

Palestinski predsednik je izrazio zabrinutost zbog "velikog pogoršanja humanitarne situacije na palestinskim teritorijama" i ocenio da je neophodno preduzeti "hitne mere" kako bi se rešili "socio-ekonomski problemi Palestinaca".

Lavrov je rekao da je Rusija spremna da "bezuslovno pruži i humanitarnu pomoć Palestincima", dodaje se u saopštenju.

Palestinski predsednik, koji je lider umerenog pokreta Fatah, juče je doputovao u prvu posetu Rusiji od kako je radikalni pokret Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 15. juna.

Rusija, za razliku od SAD, Evropske unije i Izraela, ne smatra Hamas terorističkom organizacijom i u okviru međunarodnog kvarteta za Bliski istok zalaže se za dijalog sa tim pokretom.

Lavrov je ranije danas rekao da Rusija "odlučno" podržava Abasa, kao "legitimnog lidera svih Palestinaca".

Abas će se sutra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.