Izvor: Deutsche Welle, 08.Jul.2022, 10:20

Lavrov napustio sastanak G20

Za ruskog ministra spoljnih poslova, sastanak sa kolegama iz G20 na Baliju je brzo završen. Odmah posle svog govora, Lavrov je napustio salu. On će još održati bilateralne razgovore i onda odlazi u Rusiju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napustio je sastanak G20 vodećih i ekonomskih sila u nastajanju na Baliju. „Lavrov će još voditi bilateralne razgovore, zatim se obraća novinarima i odlazi", odgovorila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Marija Zaharova novinskoj agenciji dpa. Lavrov neće biti na zvaničnoj večeri i popodnevnom zasedanju.

Lavrov i kineski kolega Vang Ji

Lavrov se požalio da su na sastanku zapadne zemlje više govorile o Rusiji nego o globalnim ekonomskim problemima.

Kritika Lavrova: Fokus na Rusiju – a ne na ekonomiju

Prema Lavrovljevim rečima, Rusija je spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu, međutim, nejasno je kada bi do takvih razgovora moglo doći. U Ukrajini se čuvaju milioni tona žitarica koje se ne mogu izvoziti.

On je optužio Zapad da sprečava prelazak na mirno rešenje sukoba u Ukrajini. Ako EU i SAD žele da Ukrajina pobedi na bojnom polju, „onda verovatno nemamo o čemu da razgovaramo sa Zapadom", rekao je Lavrov.

On je takođe optužio Zapad da vrši pritisak na Ukrajinu da „koristi njihovo oružje" u borbama. Lavrov je kritikovao to što su predstavnici zapadnih država osudili Rusiju kao „agresora" i „okupatora" zbog situacije u Ukrajini ne sagledavajući razloge.

Rusija smatra delom svog prava na nezavisnu politiku da koristi vojnu silu za ostvarivanje svojih interesa u Ukrajini i kritikuje sankcije Zapada kao ilegalne. Lavrov je reako da je došao na Bali da bi stekao utisak „kako Zapad diše".

Nakon govora izašao iz sale

Prema informacijama delegacija na G20, Lavrov je odmah nakon govora napustio salu. Time je takođe izbegao da čuje repliku ministarke spoljnih poslova Analene Berbok.

Berbok je, kao vršilac dužnosti predsedavajuće G7, trebalo da govori posle Lavrova. Berbokova je u četvrtak uveče, ubrzo po dolasku na Bali, rekla da će u svom odgovoru Lavrovu „naći veoma jasne reči da ne prihvatamo ovo kršenje međunarodnog prava".

Analena Berbok i Retno Marsudi

Lavrov je sedeo u sali između predstavnika Saudijske Arabije i Meksika. Prisustvo Lavrova na sastanku G20 takođe je viđeno kao test za moguće učešće šefa Kremlja Vladimira Putina na samituG20 15-16. novembra, koji se takođe održava na Baliju.

Nekoliko država je dovelo u pitanje svoje učešće ako Putin lično dođe na samit

„Gradimo mostove a ne zidove"

Na početku sastanka, domaćica Retno Marsudi je hitno pozvala na prekid ruskog agresorskog rata u Ukrajini. „Naša je odgovornost da okončamo rat što je brže moguće. I da gradimo mostove a ne zidove", rekla je indonežanska ministarka spoljnih poslova.

Obraćanje Retno Marsudi

Najveća svetska ostrvska država trenutno predsedava G20. Neposredno pre toga, Marsudi je Lavrova ljubazno ali uzdržano pozdravila prilikom dolaska u luksuzni hotel Mulija u primorskom letovalištu Nusa Dua.

Nemački novinar posle pitanja Lavrovu izbačen iz sale

Prlikom pozdravljanja, dvojica nemačka novinara su Lavrovu doviknula pitanja. Dopisnik javnog servisa ZDF Andreas Kinast: „Kada ćete zaustaviti rat?" Kinast je rekao da su ga potom indonežanski bezbednjaci izveli iz sale, ali da nije bilo daljih ograničenja. Drugi nemački novinar je viknuo Lavrovu: „Zašto ne zaustavite rat?".

dr,ard

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.