Lavrov: Štitićemo Ruse optužene za državni udar u Crnoj Gori

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Štitićemo Ruse optužene za državni udar u Crnoj Gori

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su u Crnoj Gori osumnjičeni za pokušaj državnog prevrata i terorizma, imaće svu neophodnu pomoć i zaštitu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, navodi se u pismu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. Crnogorsko Specijalno tužilaštvo zatražilo je od Rusije da poštuje međunarodne obaveze.

Lavrov je time odgovorio na pismo lidera ruske parlamentarne partije Rodina Alekseja Žuravljova o tome kakve se mere preduzimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za zaštitu Šišmakova i Popova, kao i zahteva da se "po mogućnosti preduzmu mere za njihov povratak u zemlju", upućeno sredinom oktobra.

"Po podacima koje posedujemo, državljani Rusije Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u Crnoj Gori ili u drugim državama nisu bili privođeni. U slučaju da se Šišmakov i Popov, ili njihovi zvanični predstavnici, obrate MSP Rusije, ono je spremno da pruži svu neophodnu pomoć u zaštiti zakonskih prava i interesa ruskih državljana", navodi se u pismenom odgovoru Lavrova koji je prosledio opozicioni crnogorski Demokratski front.

U tom pismu Lavrov kaže da je sudski proces "u vezi sa takozvanim 'pokušajem državnog prevrata' 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori", čiji su akteri lideri crnogorske opozicije Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Šišmakov i Popov, "ima očigledno izraženi karakter 'političke narudžbine' čiji je cilj diskreditovanje opozcionih snaga zemlje i potkopavanje poverenja Crnogoraca u Rusiju".

"Rezultati rada crnogorskih istražnih organa predstavljeni na prethodnim sudskim ročištima demonstriraju apsurdnost i neosnovanost iznešenih optužbi. Teze o 'ruskom tragu' izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost istrage koju su sprovele vlasti u Crnoj Gori", navodi se u tom pismu.

U poruci se navodi da Rusija "kategorično odbacuje mogućnost zvanične umešanosti u bilo koji pokušaj organizacije protivpravnih akcija u Crnoj Gori i odbacuje, sa tim u vezi, površne i tendenciozne tvrdnje Podgorice i njenih inostranih mentora".

Lideri DF su tokom sudskog procesa izneli sumnju u postojanje Šišmakova i Popova.

Podsetimo, državljanin Crne Gore Ananije Nikić koji je u zemlji optužen za pokušaj državnog udara i terorizam 16. oktobra prošle godine, dobio je politički azil u Rusiji.

Tužilaštvo CG: Rusija da poštuje međunarodne obaveze

Crnogorsko specijalno tužilaštvo zatražilo je od nadležnih državnih organa Rusije saradnju i ispunjavanje međunarodnih obaveza u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori i optužnice protiv dvojice ruskih državljana označenih za neuspelu zaveru oktobra prošle godine.

Crnogorsko tužilaštvo je saopštilo da optužnica "nije zasnovana" na hapšenju ruskih državljana, već na "dokazima pribavljenim tokom postupka".

"Sva obraćanja javnosti Specijalnog državnog tužilaštva u proteklih godinu zasnovana su na informacijama dobijenim kroz međunarodnu razmenu podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage. Ono što je sigurno jeste činjenica da javnost ni u jednom momentu nije obmanjivana", navodi se u reagovanju Tužilaštva.

Tužilaštvo ukazuje na nesaradnju ruskih državnih organa u ovom slučaju, koji više od godinu dana "nisu postupali" po zahtevima iz Crne Gore za saslušanje dvojice optuženih državljana Rusije.

"Od državnih organa Ruske Federacije (koji ne izvršavaju svoje obaveze preuzete međunarodnim konvencijama i ugovorima) tražimo da u skladu sa preuzetim obavezama izvrše ; do sada zahtevane radnje u krivičnom postupku, te da odgovore na pitanja koja su od značaja za krivični postupak", zahtev je Specijalnog tužilaštva Crne Gore.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.