Lavrov: Sakašvili više nije partner Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Sakašvili više nije partner Rusije

MOSKVA - Rusija gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija više ne smatra partnerom, ali njegov odlazak s vlasti nije neophodan za rešavanje krize u Južnoj Osetiji, rekao je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Čoveka koji je izdao naređenja da se čine ratni zločini čiji je rezultat hiljade mrtvih mirnih civila, Rusija ne može smatrati partnerom", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je naveo da su navodi američke državne sekretarke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kondolize Rajs, nakon njihovog telefonskog razgovora, da je on tražio da Sakašvili podnese ostavku kao uslov za rešavanje krize bila pogrešna interpretacija razgovora. "Kada gruzijske trupe napuste Južnu Osetiju i kada bude potpisan sporazum o nekorišćenju oružja, mir će biti uspostavljen, bez obzira na buduću sudbinu Sakašvilija", rekao je ruski šef diplomatije.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad kazao je na Savetu bezbednosti UN da je Lavrov u razgovoru s Rajsovom rekao da Sakašvili "mora da ode".

Halilzad je potom pitao ruskog amabasadora u UN Vitalija Čurkina da li Moskva traži "promenu režima" u Gruziji, na šta je Čurkin odgovrio da postoje lideri koji su "postali prepreka".

"Ponekad ti lideri treba da porazmisle koliko su korisni za svoj narod", rekao je kasnije novinarima Čurkin i dodao: "Promena režima je čisto američki izum. Mi potpuno podržavamo demokratiju u Gruziji".

Halilzad je rekao novinarima da je telefonski razgovor Rajsove i Lavrova bio "uznemirujući", dodajući da su prošli dani nasilne promene režima u evropskim državama.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sinoć poručilo Rusiji da je spremno na "trenutni početak pregovora" o prekidu vatre i okončanju svih eprijateljstava. Moskva je potvrdila da je primila poruku, ali i saopštila da Gruzija nija okončala neprijateljstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov poziva na priključivanje mirovnim naporima

Izvor: Kurir, 10.Avg.2008, 01:37

MOSKVA, 9. avgusta 2008. (Beta) - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je večeras međunarodnu zajednicu da se priključi međunarodnim mirovnium naporima u Južnoj Osetiji. "Mi pozivamo SAD, EU, druge članove međunarodne zajednice, Francusku, Nemačku, OEBS, da se priključe međunarodnim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.