Lavrov: Hemijski terorizam je realnost

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Hemijski terorizam je realnost

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je hemijski terorizam postao realnost. Lavrov kaže da ekstremisti DAEŠ-a i drugih terorističkih grupa sada imaju tehničke mogućnosti za proizvodnju odgovarajućih hemijskih agenasa.

„Nema prostora za sumnju da se hemijski terorizam od apstraktne pretnje pretvorio u surovu stvarnost, što može i mora biti zaustavljeno intenzivnijim naporima na međunarodnom nivou“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, pitanje se javlja u trenutku kada se pojavljuju dokazi da su militanti DAEŠ-a i drugih terorističkih grupa u nekoliko navrata koristili „toksične industrijske hemikalije“.

On je dodao i da raste opasnost da se takvi zločini dogode u Libiji i Jemenu.

„Postoje izveštaji obaveštajnih službi da terorističke grupe imaju pristup naučnoj i tehničkoj dokumentaciji za proizvodnju hemijskog oružja, kao i da nabavljaju opremu za njegovu proizvodnju“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ovo se odnosi i na strane stručnjake koji pomažu u tom hemijskom procesu.

Lavrov je predložio razvoj posebne konvencije u cilju što snažnijeg suprotstavljanja hemijskom terorizmu.

On ističe da sadašnje norme međunarodnog prava ne zabranjuju upotrebu hemijskog oružja od strane nevladinih organizacija.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Hemijski terorizam postao realnost

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2016

ŽENEVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je hemijski terorizam postao realnost...Lavrov kaže da ekstremisti ID-a i drugih terorističkih grupa sada imaju tehničke mogućnosti za proizvodnju odgovarajućih hemijskih agenasa..."Nema prostora za sumnju da se hemijski terorizam...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.