Lajčak preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH

Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH

Slovački diplomata Miroslav Lajčak danas je u Sarajevu zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH od dosadašnjeg visokog predstavnika Nemca Kristijana Švarc-Šilinga.

Tokom ceremonije primopredaje dužnosti, Švarc-Šiling je rekao da će na čelu OHR-a biti "dinamična i sposobna osoba" i izrazio nadu da će Lajčak sa političkim liderima povesti BiH napred".

Lajčak je izrazio uverenje da će uspeti da nastavi "sa delima koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počeli njegovi prethodnici" i najavio da će već danas sa članovima Predsedništva BiH razgovarati o političkoj situaciji u BiH.

Novi visoki predstavnik je sinoć izrazio zabrinutost stanjem u BiH i dodao da je "BiH sada najudaljenija od Evrope u odnosu na sve države regiona", jer su u toj državi stali reformski procesi koji su osnovni uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Kristijan Švarc-Šiling je na dužnosti visokog predstavnika bio od 31. januara 2006. godine.

Miroslav Lajčak je šesti visoki predstavnik u BiH, nakon što je Kancelarija visokog predstavnika uspostavljena u decembru 1995. godine.

Dosadašnji visoki predstavnici su bili Karl Bilt iz Švedske, Karlos Vestendorp iz Španije, Volfgang Petrič iz Austrije, Pedi Ešdaun iz Velike Britanije i Kristijan Švarc-Šiling iz Nemačke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.