Kvantas obustavio sve letove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2011, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvantas obustavio sve letove

SIDNEJ -

Australijska aviokompanija "Kvantas" obustavila je sve međunarodne i domaće letove dok ne postigne dogovor sa zaposlenima o platama i uslovima rada.

Svi letovi od šest sati po zapadnoevropskom vremenu su obustavljeni, a avioni koji su već poleteli završiće svoj let i neće biti više polazaka.

"Avioni će biti prizemljeni koliko god bude potrebno da se nađe rešenje", rekao je izvršni direktor "Kvantasa" Alan Džojs.

Putnici koji su nameravali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da lete avionima "Kvantasa" ne moraju da dolaze na aerodrom do sledećeg obaveštenja, a onima koji su kupili karte biće vraćen novac, navela je kompanija na svojoj Fejsbuk stranici.

Piloti, inženjeri i radnici u odeljenju za prtljag preduzeli su akcije koje su, prema saopštenju kompanije, koštale 16 miliona dolara sedmično, preneo je Bi-Bi-Si.

Štrajkovi sindikata u "Kvantasu" počeli su u avgustu, kada je uprava kompanije objavila planove o restruktuiranju i premeštanju nekih poslova u Aziju.

To bi verovatno značilo otpuštanje 1.000 radnika, od 35.000 zaposlenih u toj aviokompaniji.

Džojs je rekao da neće ići lakšim putem i pristati na zahteve sindikata, jer bi to "uništilo 'Kvantas' na duži rok".

On je tu odluku doneo rano jutros, a zatim ju je odobrio upravni odbor.

Australijski ministar za saobraćaj Entoni Albanese izjavio je da je vlada veoma zabrinuta zbog mere koje je preduzeo "Kvantas", a o kojoj nije bila unapred obaveštena, i da će intervenisati u tom sporu.

Udruženje australijskih pilota kritikovalo je odluku o prizemljenju svih aviona, navodeći da je takva mera nezapamćena i da je primorala vladu da se umeša.

U trenutku donešenja odluke u vazduhu je bilo 64 aviona, sa više od 7.000 putnika, a ukupno je prizemljeno 108 aviona na 22 aerodroma širom sveta.

Tokom naredna 24 sata prekomorskim letovima kompanije "Kvantas" u Australiju je trebalo da doputuje 13.305 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.