Kubanci mogu da kupuju kompjutere

Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanci mogu da kupuju kompjutere

Kuba je ukinula zabranu boravka svojih državljana u hotelima koji su dosad bili rezervisani samo za strance, saopšteno je juče u Havani. To je samo poslednji u nizu koraka liberalizacije ove komunističke zemlje pod vođstvom predsednika Raula Kastra, koji je već ukinuo zabranu kupovine kompjutera, DVD plejera i mobilnih telefona.



„Od sada svako može da odsedne u tim hotelima pod uslovom da ima ličnu kartu i novac da plati sobu", izjavio je noćni portir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hotela „Šato Miramar" u zapadnom delu Havane.

Kubanci takođe mogu da rentiraju kola i koriste sve druge turističke olakšice, koje su ranije uživali samo stranci. Zabrana boravka u hotelima na tropskim plažama izazivala je negodovanje Kubanaca otkad se njihova zemlja otvorila prema stranom turizmu 90-ih godina.

Raul Kastro (76) 24. februara preuzeo je vlast od brata Fidela kao prvi novi kubanski lider za proteklih skoro pola veka i tom prilikom obećao da će ukinuti „preterana ograničenja" nametnuta kubanskom društvu i državnoj privredi.

Vlada je petak saopštila da se Kubancima dozvoljava da kupuju i koriste mobilne telefone. Od danas u kubanskim radnjama će se prodavati računari, DVD plejeri i drugi uređaji kako bi se poboljšao životni standard stanovništva putem veće dostupnosti robe široke potrošnje. Za sada se ne zna koliko će Kubanci plaćati boravak u luksuznim hotelima u zemlji u kojoj prosečna mesečna plata iznosi 17 dolara. Glavna pritužba stanovništva novoj vladi odnosi se na to da su plate u kubanskim pezosima previše male, dok se roba široke potrošnje plaća u konvertibilnim pezosima, koji vrede 24 puta više od običnih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.