Kuba objavila detalje o ekonomskoj reformi

Izvor: Blic, 10.Maj.2011, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba objavila detalje o ekonomskoj reformi

HAVANA - Kuba je zvanično objavila ono o čemu se govorilo nedeljama - da legalizuje prodaju nekretnina i automobila i da uvodi i druge velike promene.

Komunistička partija Kube u novim ekonomskim smernicama nije, međutim, precizirala kada će Narodna skupština ozakoniti novu strategiju, prenela je agencija AP.

U smernicama koje su objavljene juče ukazano je da vlada želi da "uspostavi kupoprodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuća" za građane, ali nije pomenuto kako će taj sistem funkcionisati ili kakvi će porezi biti uvedeni.

Smernicama je predviđena legalizacija prodaje automobila i drugih vozila, ali je jasno stavljeno do znanja da država još nije u poziciji da odobri da većini Kubanaca prodaje nova kola posredstvom državnih preduzeća.

Te izmene će, ipak, pozdraviti hiljade građana koji žele da zamene svoje veoma stare automobile. Do sada su samo vozila proizvedena pre revolucije mogla da promene vlasnika, što znači da je na hiljade "lada" i "moskviča" iz vremena Sovjetskog Saveza, kao i drugih vozila koja su se nekada proizvodila u Istočnom bloku, "zamrznuto" u rukama svojih vlasnika.

Cilj ekonomske reforme je izvlačenje Kube iz duboke fiskalne krize putem uvođenja slobodnog tržišta, uz istovremeno zadržavanje komunističkog sistema, uvedenog revolucijom Fidela Kastra iz 1959.

Reforme su odobrene jednoglasno na prošlomesečnom Kongresu Komunističke partije, ali je završni dokument objavljen tek danas.

Predsednik Kube Raul Kastro, koji je 2008. preuzeo tu funkciju od svog brata, počeo je sa ograničenim, ali značajnim promenama ka slobodnom tržištu. Prošle godine je objavio da će Kubancima biti dozvoljeno da vode privatni biznis u 178 odobrenih sektora, da zapošljavaju radnike i iznajmljuju automobile i kuće.

Kastro je, međutim, takođe najavio da će otpustiti pola miliona nepotrebnih službenika u državnom sektoru i upozorio da vlada više ne može da podnese izdvajanja velikih subvencija za radnike u zamenu za plate koje iznose prosečno 20 dolara mesečno.

U smernicama je ukazano da će biti nastavljeno kresanje subvencija kako bi na kraju pomoć dobijali samo oni kojima je najneophodnije, kao što su deca, bolesni i starije osobe.

Sada svi Kubanci dobijaju sledovanje korpe osnovnih proizvoda posredstvom mesečnih markica. Takođe imaju besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu i gotovo besplatno stanovanje, snabdevanje strujom i grejanjem i prevoz.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raul Kastro uvodi ekonomske reforme

Izvor: S media, 10.Maj.2011

Kuba je zvanično objavila ono o čemu se govorilo nedeljama - da legalizuje prodaju nekretnina i automobila i da uvodi i druge velike promene. ..Komunistička partija Kube u novim ekonomskim smernicama nije, međutim, precizirala kada će Narodna skupština ozakoniti novu strategiju, prenela je agencija...

Nastavak na S media...

Velike ekonomske reforme u Kubi

Izvor: Šumadija Press, 10.Maj.2011

Kuba je zvanično objavila ono o čemu se govorilo nedeljama - da legalizuje prodaju nekretnina i automobila i da uvodi i druge velike promene.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.