Krvoproliće u Anadoliji, Ankara preti Kurdima

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvoproliće u Anadoliji, Ankara preti Kurdima

Obnavljanje oružanih sukoba između kurdskih pobunjenika i armije, u kojima je ubijeno 13 turskih vojnika, izazvalo veliku napetost u Turskoj

Specijalno za „Politiku”

U jugoistočnoj Turskoj se, posle dužeg zatišja, ponovo broje mrtvi i ranjeni. U najnovijim sukobima između armije i kurdskih pobunjenika –na obe strane poginulo je 20 osoba.

Do sukoba u četvrtak popodne došlo je nedaleko od grada Silvan, u provinciji Dijarbakir, gde su Kurdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << većinsko stanovništvo. Prema izveštajima s lica mesta, stradalo je 13 vojnika i sedam kurdskih pobunjenika.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je zabranjenu Kurdsku radničku partiju (PKK) i rekao da će „teroristi platiti visoku cenu”.

Krvoproliće je osudio i lider prokurdske Partije mira i prijateljstva Selahatin Demirtas:

„Mi smo zaista tužni. Oni (ubijeni vojnici i Kurdi) platili su cenu za politički ćorsokak. Turski parlament treba da da pokrene inicijativu i da obezbedi mir”.

Napad pripadnika PKK-a osudile su i Hilari Klinton i Ketrin Ešton, koje učestvuju u radu kontakt grupe o Libiji u Istanbulu.

Šta se tačno dogodilo, nije do kraja jasno. Prema zvaničnoj verziji, vojnici su upali u zasedu, ali mnogi su stradali ne od kuršuma, već u šumskom požaru, koji su izazvali Kurdi aktiviranjem bombi.

Moguća je i druga verzija. Prokurdska agencija Firat, koja je bliska PKK-u, tvrdi da su krvoproliće izazvali turski ratni avioni, pošto su, u gustoj šumi, greškom gađali položaje svoje armije.

Ovo je najveći oružani sukob između kurdskih pobunjenika i vojnika u poslednje tri godine.

Pripadnici PKK-a, koji se bore za autonomiju Kurda, proglasili su primirje do junskih parlamentarnih izborai nisu izazivali veće incidente.

Lider pobunjenika Abdulah Odžalan, koji već 10 godina izdržava doživotnu robiju na jednom ostrvu kod Istanbula, nedavno je poručio da će biti „velikog rata”, ukoliko vlada ne pristane na pregovore o političkom rešenju kurdskog problema.

On je, u međuvremenu, spustio ton izaložio se, preko svojih advokata,za stvaranje „mirovnog saveta”, koji bi trebalo da zakopa ratne sekire između vlade i Kurda.

Krvoproliće se poklopilo sa proglašenjem „Demokratske kurdske autonomije” u Dijarbakiru, koje je organizovala jedna nevladina grupa, pod čijim kišobranom se našla i prokurdska Partija mira i demokratije.

„Kao kurdski narod proglašavamo demokratsku autonomiju, ali ostajemo vezani za nacionalno jedinstvo sa narodima Turske”, navedeno je u tom dokumentu.

Javni tužilac je juče pokrenuo istragu kako bi utvrdio da li deklaracija o autonomiji ugrožava suverenitet zemlje.

PKK se od 1984. bori za autonomiju Kurda, koji pretežno žive na jugoistoku Anadolije. U dosadašnjim sukobima poginulo je skoro 40 hiljada ljudi – pripadnika snaga bezbednosti, pobunjenika i civila.

Vojislav Lalić

objavljeno: 16.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.