Krivične prijave protiv četvorice britanskih političara

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave protiv četvorice britanskih političara

Šef britanske Službe krivičnog gonjenja Kir Starmer saopštio je da će se trojica laburističkih poslanika i jedan torijevski poslanik Gornjeg doma suočiti sa krivičnim tužbama zbog svojih neopravdanih troškova. Ova odluka je usledila nakon višemesečne istrage koja je ispitivala bizarne stavke izdataka parlamentaraca naplaćenih iz budžeta poput saksija za cveće i popravki vodovoda.

Optuženi poslanici za sada ostaju na slobodi, kaže britanski zvaničnik Kir Starmer
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Poslanici Eliot Morli, Džim Devin, Dejvid Čejtor i lord Haningfeld biće optuženi na osnovu Zakona o krađi javne svojine. Što se tiče laburističkog poslanika u Gornjem domu lorda Klarka, Starmer kaže da „nema dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka", ali da se on i još jedna osoba i dalje nalaze pod policijskom istragom. Sva četvorica optuženih ne priznaju ništa od prestupa za koje ih optužnica tereti i tvrde da će se svim sredstvima braniti.

Afera sa otkrićima neopravdanih poslaničkih troškova započela je u maju prošle godine, nakon čega se istragom u nekoliko slučajeva pozabavila i policija. Objavivši odluku britanske Službe krivičnog gonjenja, Starmer je izjavio da je „u četiri slučaja zaključeno da ima dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka i da je u javnom interesu da se osobe o kojima je reč krivično gone".

Četvorica optuženih neće biti uhapšeni, već će samo dobiti poziv da se 11. marta pojave na sudu - koji se nalazi nedaleko od zgrada Parlamenta.

Što se optužbi tiče, bivši ministar Eliot Morli, poslanik grada Skantropa, suočiće se sa optužnicom od dve tačke, koja ga tereti za naplatu ukupno 30.000 funti (34.338 evra) na ime kamate za hipoteku na njegovu nekretninu u Vintertonu, u periodu između 2004. i 2007. Optužnica ga tereti da je na ime ove hipoteke potraživao „više nego što je imao pravo", i to delimično i za period „kada nekretnina o kojoj je reč nije više bila pod hipotekom".

Poslanik izbornog okruga Bari Nort Dejvid Čejtor optužen je za „neovlašćeno potraživanje" 1.950 funti za usluge na polju informacijskih tehnologija, kao i za još 12.995 i 5.425 funti na ime zakupa nekretnina koje su on i njegova majka zapravo posedovali.

Poslanik grada Livingstona Džim Devin optužen je za „neopravdano potraživanje" novca za usluge čišćenja i nabavku kancelarijskog pribora, uz davanje lažnih faktura. Devin je na ovo reagovao izjavom da su te optužbe za njega nove i da sve može lako da objasni, dodavši da je „apsolutno zapanjen i pogođen odlukom koja je doneta".

U zajedničkom saopštenju, sva trojica poslanika tvrde da su „zaista veoma razočarani" zbog pokretanja optužnice. „U potpunosti odbacujemo sve optužbe da smo počinili ma kakav prestup i svoje pozicije ćemo energično braniti uz pomoć najeminentnijih advokata", zaključuju oni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.