Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritičar Kremlja završio na psihijatriji

Član ruske društvene mreže "U kontaktu" koja kritikuje sadašnju vlast u Rusiji, zatvoren je protiv svoje volje u psihijatrijsku bolnicu, saopštio je danas opozicioni pokret bivšeg svetskog šahovskog šampiona Garija Kasparova.

Vadim Čarušev osnovao je više grupa na društvenoj mreži "U kontaktu", jednoj od najpopularnijih u Rusiji.

Praksa zatvaranja protivnika u psihijatrijske bolnice bila je poznata u vreme Sovjetskog Saveza, a ovo je prvi slučaj da se ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mera primeni na pripadnika neke internet mreže.

"Po mom mišljenju, ovo je prvi put da se takva mera primeni na političkog protivnika", odnosno protivnika koji koristi internet u svojoj političkoj borbi, rekla je Olga Kurnošova iz opozicionog pokreta Ujedinjeni građanski front.

Taj pokret vodi bivši svetski šampion u šahu Gari Kasparov, žestoki protivnik politike Kremlja.

Čarušev je prošle nedelje zatvoren u psihijatrijsku bolnicu u Sankt Peterburgu.

Sud je nedavno odobrio zahtev psihijatrijske klinike za lečenje Čaruševa, iako nema nikakvu dijagnozu, saopštila je Kurnošova.

Agencija Frans pres nije mogla da dobije nikakvu informaciju u samoj bolnici.

"Ta bolnica je jedna od najstrašnijih" psihijatrijskih bolnica, rekla je Kurnošova i dodala da je Čarušev pre nego što je zatvoren dobio nekoliko pretnji telefonom.

Čarušev je formirao više tema za razgovor poput "Nisam glasao za Jedinstvenu Rusiju niti za Putinovu marionetu" i "Ja sam protiv diktature KGB u Rusiji".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.