Kristijan Vulf novi predsednik Nemačke

Izvor: Glas javnosti, Beta, 01.Jul.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristijan Vulf novi predsednik Nemačke

BERLIN - Nemačka Savezna skupština izabrala je dosadašnjeg predsednika vlade pokrajine Donja Saksonija Kristijana Vulfa za 10. predsednika SR Nemačke.

U trećem krugu glasanja, za koji je bila potrebna samo prosta većina glasova, hrišćanski demokrata Vulf je dobio 625 glasa, 19 manje od broja delegata koje su u Skupštini imale stranke vladajuće koalicije koje su ga predložile.

Tadić čestitao

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je Kristijanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Vulfu na izboru za predsednika Nemačke, saopštila je predsednikova pres-služba.

"Najiskrenije želim da odnosi Srbije i Nemačke i u budućnosti idu uzlaznom putanjom i da naša saradnja bude uspešna i doprinosi dobrim odnosima dve zemlje", piše u Tadićevoj čestitki.

Nemačka Savezna skupština izabrala je u sredu uveče u trećem glasanju dosadašnjeg predsednika vlade pokrajine Donja Saksonija konzervativca Kristijana Vulfa za 10. predsednika SR Nemačke.

U prva dva kruga nijedan kandidat nije imao potrebnu apsolutnu većinu u skupštini koja broji 1.244 delegata.

Uoči trećeg kruga, kandidaturu svoje poslanice Lukrecije Johimzen povukla je opoziciona Levica, a njeni delegati, kojih je bilo 124, najvećim su se delom uzdržali u poslednjem glasanju Vulf nije prvi predsednik Nemačke koji je izabran tek u trećem krugu - isto se desilo 1969. kada je predsednik postao Gustav Hajneman i 1994. kada je na mesto šefa države došao Roman Hercog.

Tok izbora za predsednika naneo je znatnu političku štetu vladi kancelarke Angele Merkel koja se već mesecima ionako nalazi u krizi i bori sa stalnim padom popularnosti kod građana.

U prvim komentarima medija navodi se da je loš rezultat Vulfa u glasanju "novo poniženje za vladajuću koaliciju" i da je reč o "do sada najvećem debaklu" u kancelarskoj karijeri Angele Merkel.

Prebacuje joj se da nije osetila kakvo je zapravo raspoloženje u stanovništvu i da je odluku o kandidatu Vulfu donela samo misleći na ono što je dobro za nju samu i za njenu stranku.

Vulf će već u petak položiti zakletvu pred oba doma parlamenta, Bundestagom i Bundesratom, i odmah stupiti na dužnost, pošto je već dao ostavku na mesto šefa vlade Donje Saksonije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.