Kraljevsko „da

Izvor: Press, 20.Jun.2010, 05:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevsko „da"

Naslednica švedske krune Viktorija venčala se sa fitnes trenerom Danijelom Vestlingom. Svadbi prisustvovali članovi svih svetskih kraljevskih porodica
Švedska princeza Viktorija venčala se juče sa Danijelom Vestlingom, biznismenom i bivšim fitnes instruktorom, sa kojim je u vezi od 2002. godine. Ćerka kralja Gustava XVI je i jedina prestolonaslednica u svetu jer je Švedska prva monarhija na svetu koja je ustavnom reformom usvojila jednakost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << polova u nasleđivanju krune.
Venčanju, čiji su se detalji držali u strogoj tajnosti, prisustvovalo je oko 1.200 zvanica, a među njima mnoštvo predstavnika kraljevskih porodica iz celog sveta. Stokholm je obezbeđivalo šest hiljada vojnika i dve hiljade policajaca. Viktorija se udala za običnog građanina poreklom sa sela u centralnoj Švedskoj, a njen otac se pre 34 godine venčao sa običnom građankom Silvijom Somerlat, Nemicom brazilskog porekla, koju je upoznao na Olimpijadi 1972. u Minhenu.
Evropski mediji venčanje prestolonaslednice Švedske smatraju „trijumfom ljubavi nad konvencijama", kao što je u vreme kada su se njeni roditelji venčavali štampa isticala da je na švedski dvor konačno „došao brak iz ljubavi".

Švedski suveren se u početku protivio Viktorijinoj i Danijelovoj vezi, ali par se baš trudio, a posebno Danijel da bude dostojan blagoslova budućeg tasta i titule princ Danijel, vojvoda od Vesterjetlanda. Promenio je imidž, učio jezike, istoriju, lepo ponašanje...
Švedski mediji, uprkos upornom traganju, nisu uspeli da iz njegove biografije izvuku bar neku mrljicu, a on je istovremeno ostao veran sredini iz koje potiče i redovno posećuje roditelje na selu.

Njegova ljubav je bila „lek" za danas 33-godišnju Viktoriju, koja se od 1998. i studiranja u Francuskoj, a kasnije na univerzitetima u Upsali i na Jejlu u SAD, borila sa anoreksijom. Bolest je počela da uzmiče 2002, kada dolazi romansa s Danijelom. Viktorijina „lekovita ljubav" raduje Šveđane, koji Danijelu veruju - u anketi švedske agencije TT čak 80 odsto smatra da će on na mestu princa biti „mnogo dobar".

U periodu „najdužeg dana" ili letnje dugodnevice, a najranije odmah posle Uskrsa, švedski parovi najradije odlaze pred matičara ili tih dana devojke pomoću buketa raznobojnih cvetova ispod jastuka sanjaju svog budućeg. Tradicija se čuva u narodu, ali od nje ne odustaju ni kraljevske porodice, pa se tako Viktorija udala na isti datum kada su brak sklopili njeni roditelji, a u godini kada dinastija Bernadot obeležava 200 godina vladavine.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.