Kraj drame u Tuluzu - ubica je mrtav

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj drame u Tuluzu - ubica je mrtav

TULUZ – Dvodnevna drama u Tuluzu okončana je danas oko podneva smrću osumnjičenog za ubistvo sedam osoba, Muhameda Meraha, koji je sam tvrdio da je radio po instrukcijama Al kaide.

Merah je 32 sata posle početka policijske opsade zgrade u kojoj se krio skočio kroz prozor - pucajući iz puške.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean ispričao je novinarima da je Merhan - u trenutku kada je policija pokušavala da uđe u kupatilo u stanu u kojem se krio - izašao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i otvorio vatru na policajce, povredivši dvojicu.

„Na kraju, skočio je kroz prozor držeći pušku u rukama, nastavljajući da puca”, rekao je Gean, dodajući da je Merah bio veoma agresivan.

„Jedan pripadnik specijalne policije rekao mi je da nikad nije video tako agresivan napad”, dodao je Gean, prenosi AFP.

Smrt Mehara potvrđena je posle serije pucnjava i eksplozija u zgradi u kojoj se dva dana krio ovaj francuski državljanin alžirskog porekla.

Poslednjih nekoliko časova, nije se znalo da li je osumnjičeni živ ili mrtav, jer celu noć nije imao nikakv kontakt s policijom, a ministar Gean je preneo njegove reči - da „želi da umre sa oružjem u rukama”.

Pucnjava i eksplozije su se preko noći čule na skoro svaki sat.

Akcija hapšenja je usledila nakon što su ispred petospratne zgrade ođeknule tri snažne eksplozije. U akciji je učestvovalo oko 300 policajaca.

Agencije su javljale da se Merah odupirao hapšenju, da se čula pucnjava, kao i da je policija koristila gas.

Policajci su još juče opkolili petospratnicu u predgrađu Tuluza, gde se Merah zabarakadirao u sredu ujutro u tri sata, a zgrada je evakuisana.

Prema neimenovnom zvaničniku, Merah je juče želeo da se preda, ali se posle predomislio.

Merah se sumnjiči se da je ubio ukupno sedam osoba - troje dece, rabina i trojicu vojnika, u ime terorističke mreže Al Kaida.

U ponedeljak ujutro ubica je na motoru došao do jevrejske škole „Blago Tore” i ubio 31-godišnjeg Jonatana Sandlera (31), njegova dva sina - četvorogodišnjeg Gabrijela i godinu starijeg Arijela, kao i sedmogodišnju Mirjam Monsonego, kćerku direktora jevrejske škole. Teže je ranjen jedan 17-godišnji mladić.

„Merah je objasnio da je dobio instrukcije od Al kaide za vreme boravka u Pakistanu i da mu je čak sugerisano da izvrši samoubilački napad, ali da je on to odbio. Samo je prihvatio da izvrši napad u Francuskoj”, kazao je Gean u izjavi televiziji „TF1”, preneo je AFP.

U nedelju, 11. marta i u četvrtak 15. marta ubijena su u toj oblasti i trojica vojnika severnoafričkog porekla.

Merah je imao bogat dosije kao maloletni delinkvent, a, prema tvrdnjama iz francuske policije, pod nadzorom je bio godinama zbog fundamentalističkih stavova.

Juče je javljeno da je Merah pre pet godina je bio osuđen na zatvorsku kaznu u Avganistanu zbog bombaških napada, ali je, uz pomoć talibanskih pobunjenika, uspeo da pobegne iz zatvora.

Tu tvrdnju načelnika zatvora u avganistanskom gradu Kandaharu, Gulama Faruka, demantovali su njegov advokat i predstavnik guvernera Kandahara. Faruk je tvrdio da su avganistanske snage bezbednosti uhapsile Meraha 19. decembra 2007. godine i da je on osuđen na tri godine zatvora zbog postavljanja bombi u južnoj provinciji Kandahar.

Predstavnik guvernera Kandahara Ahmed Džavid Fejsal, rekao je da su te tvrdnje neosnovane i da nema podataka da je Merah bio zatvoren u Avganistanu 2007. godine. „Snage bezbednosti u Kandaharu nikada nisu uhapsile francuskog državljanina Mumameda Meraha”, rekao je on.

Merahov advokat u Francuskoj, Kristina Etelin rekla je da je njen klijent bio u zatvoru u Francuskoj od decembra 2007. do septembra 2009. godine gde je služio kaznu zbog pljačke i nasilja i da naravno, u to vreme nije mogao da bude u Avganistanu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean izjavio je da je napadač iz Tuluza bio u Pakistanu i Avganistanu i da je ubistva počinio iz osvete zbog učešća francuske vojske u intervencijama u inostranstvu. U Pakistanu, neimenovani obaveštajni izvor je rekao da u toj zemlji Merah nikada nije bio uhapšen i da nemaju podataka o njemu.

Tanjug

objavljeno: 22.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.