Izvor: B92, 23.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađa iz radnji postala biznis

Vašington -- Više od 1.000 organizovanih grupa iz Kolumbije, Čilea, Ekvadora i Perua i drugih južnoameričkih država nalazi se ilegalno u SAD, gde kradu robu po radnjama i nanose štetu od gotovo 10 milijardi dolara godišnje. "Ono što se nekada smatralo malim i pojedinačnim kriminalom postalo je poslednjih godina dobro organizovan i vrlo unosan biznis, čiji su glavni akteri nekadašnji mali džeparoši iz Južne Amerike", izjavili su predstavnici policije SAD. Policija tvrdi da lopovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaze u SAD uglavnom ilegalno, da se po proterivanju iz SAD ubrzo vraćaju i nastavljaju posao, koji neko finansira, obezbeđujući im lažna dokumenta, avionske karte, automobile i novac. Ukradena roba se ili odnosi u Južnu Ameriku ili preprodaje u SAD, ponekad preko Interneta.

Lopovi rade u timovima od po dvoje ili troje. Ukradena roba se brzo ubacuje u specijalne kese privezane za telo i obložene aluminijumskim folijama, koje neutrališu dejstvo aparata za otkrivanje neplaćene robe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.