Kovid-19 treći uzročnik smrti u SAD

Izvor: VOA, 18.Avg.2020, 15:42

Kovid-19 treći uzročnik smrti u SAD

Koronavirus je sada treći glavni uzročnik smrtnosti u SAD – posle srčanih oboljenja i raka, saopštili su Centri za kontrolu bolesti. Drastično je porastao broj zaraženih u domovima za stare, a neki veliki fakulteti, koji su počeli sa nastavom uživo – sada su promenili odluku. SAD sada imaju više od 5,4 milona potvrđenih slučajeva Kovida-19 i više od 170.000 smrtnih slučajeva. Jedna od vodećih zdravstvenih stručnjaka, Debra Birks, upozorava da je vreme da se situacija stavi pod kontrolu a izrazila je i žaljenje što se SAD nisu na samom početku zatvorile kao Italija.  "Videli smo šta su Amerikanci spremni da urade u borbi protiv virusa.” Broj slučajeva Kovida 19 u domovima za negu starih je skočio za skoro 80 procenata od početka leta. Više od 40% smrtnih slučajeva se dogodilo u institucijama za dugoročnu negu, iako u njima živi manje od jednog procenta američke populacije. Iznenadnom skoku doprinose i novi slučajevi na jugu zemlje, gde je debata o otvaranju škola dobila novi obrt. "Nije bezbedno vratiti se na kampus. Biće bolesnih ljudi”, poručuje jedna demonstrantkinja. Na univerzitetu Džordžija Tek – desetine studenata su protestovale zbog odluke školskih vlasti da se vrate na kampus. A samo nedelju dana nakon što je počela nastava uživo, univerzitet Severne Karoline Čepel Hil je promenio odluku i prebacio se na onlajn nastavu pošto je 130 studenata dobilo virus. "Uvek smo govorili da ćemo reagovati u zavisnosti od razvoja situacije. Situacija se promenila i verujemo da su ovi potezi neophodni u ovom trenutku”, navodi rektor Kevin Gaskievic. U osnovnim školama u Džordžiji takođe je primećen rast slučajeva. Jedna škola je zatvorena nakon što je utvrđeno da je više infekcija poteklo od jednog člana osoblja. U Tenesiju - ozbiljan manjak nastavnog osoblja – 1200 radnih mesta je upražnjeno u prosveti.  U Južnoj Karolini, postoji potreba za skoro 1100 nastavnika. A nastavnici koji su dali otkaz iz straha za svoju bezbednost mogli bi da budu kažnjeni sa više hiljada dolara, zato što su izašli iz svojih ugovora.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Koronavirus treći uzrok smrti u Americi, dramatičan rast infekcija u domovima za stare

Izvor: VOA, 18.Avg.2020

Koronavirus je sada treći uzročnik smrtnosti u Sjedinjenim Državama posle raka i srčanih bolesti, saoštili su Centri za kontrolu bolesti. Broj zaraženih u domovima za negu starih je drastično porastao a neki fakulteti, koji su počeli nastavu uživo, promenili su odluku.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.