„Kopija Gruevskog“

Izvor: Deutsche Welle, 19.Mar.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kopija Gruevskog“

Vlada Severne Makedonije ne želi da komentariše paralele koje u Beogradu povlače između upada opozicije u RTS i „krvavog četvrtka“ u Skoplju. Sve to je neodgovorno, ocenjuje za DW bivši ministar Pavle Trajanov.

Neprijatna osećanja u makedonskoj javnosti izazvale su izjave predstavnika srpske vlasti koji su opozicione proteste u Srbiji iskoristili za pravljenje poređenja sa događajima u makedonskom parlamentu od 27. aprila 2017. godine. Posle subotnjeg upada srpske opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << u zgradu javnog servisa RTS, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da demonstranti postupaju „po makedonskom scenariju“. A ni predsednik Aleksandar Vučić u svom istupu na konferenciji za štampu nije zaobišao Skoplje. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto strani ambasadori nisu osudili upad u RTS, Vučić je odgovorio:

„Veliki prijatelj tajkuna Ðilasa, makedonski premijer Zoran Zaev pohvalio se kako su osudili ministra unutrašnjih poslova zato što nije sprečio građane da upadnu u skupštinu. Mogli bi i mi da razmišljamo o odgovornosti Nebojše Stefanovića što je pustio da uđu fašista Boško Obradović i drugi u RTS. Međutim računam da su Stefanović i policija mislili da imaju posla sa odgovornim ljudima i da im tako nešto neće pasti na pamet". Vučić je pomenuo i „Grupu kriminalaca iz Beograda koja voli da radi u Skoplju“, nekom koji je „krao gaće u tržnim centrima u Americi“, a sada je „veliki savetnik i mnogo je važan“.

Diplomatski gaf

U makedonskoj vladi ne komentarišu te izjave. Kažu samo da dve zemlje rade na unapređenju međusobnih odnosa. „Demokratija treba da se razvija i jača u zemljama regiona, a za taj cilj su neophodni dijalog, posvećenost i konstruktivnost vlasti, opozicije i građanske javnosti. Svi radimo za istim ciljem: mir, prosperitet, bolji život građana, jačanje regionalne saradnje i ubrzana evrointegracija. Nasilje nikada ne može da donese rešenje, takvo delovanje šteti demokratiji i napretku. Severna Makedonija i Srbija su prijateljske zemlje, naši narodi su prijateljski i mi postojano unapređujemo međusobnu saradnju i poštovanje“, kažu u vladi.

Sobranje, 27.4.2017.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Pavle Trajanov smatra da je neodgovorno pravljenje paralele između opada opozicionara u zgradu RTS i „krvavog četvrtka“ u makedonskom parlamentu.

„To je pokušaj da se odgovornost prebaci na drugu stranu ili neki strani faktor. U Srbiji proteste organizuje opozicija, a u našem parlamentu ja upad organizovao državno-politički vrh, to jest, vlast. U Srbiji opozicija traži ostavku predsednika Vučića i da javni servis objektivno informiše. Kod nas smo imali pokušaj stvaranja haosa i uvođenja vojske, sa ciljem da se spreči miran transfer vlasti i izbegne odgovornost za kriminal. Sasvim je jasno da je ponašanje Vučića kopija ponašanja Gruevskog. Pokušaj da se vlada Zaeva poveže sa protestima u Srbiji je diplomatski gaf i protiv interesa dve države. Naša država se ne meša, niti sme da se meša, u unutrašnje stvari Srbije. No, treba da podsetimo vlast u Srbiji na kontroverznu ulogu srpskog obaveštajca Zorana Živaljevića u makedonskom parlamentu“.

„Zavera Đilas-Zaev“

Izjave od prošlog vikenda nisu prvi pokušaj iz Srbije da se prave paralele između makedonskih prilika i srpskih opozicionih protesta. Tome su prethodili „informativni susreti“ u Skoplju. Tako je Dragan Đilas, jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, 19. februara posetio Skoplje i sreo se sa Zoranom Zaevim, a dao je i intervju za televiziju.

Dan posle te posete, srpska televizija Pink koja se u srpskoj javnosti smatra megafonom vlasti, na svom internet-portalu je objavila tekst pod naslovom: „Evo sa kim se lider SZS sreo u Makedoniji“ – pišući o „susretima sa Zaevim, Obradovićem, Bašanovićem i Šubarom“. Iako je Pink objavio da se ne zna šta su bile teme sastanka Đilasa sa savetnicima makedonskog premijera, taj medij pretpostavlja da su „kovani planovi za smenu vlasti u Srbiji“.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

DW: Poređenja upada u RTS i krvavog četvrtka u Skoplju neodgovorna

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2019

Vlada Severne Makedonije ne želi da komentariše paralele koje se u Beogradu povlače između upada opozicije u RTS i "krvavog četvrtka" u Skoplju, dok je bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Pavle Trajanov ocenio da su takva poređenja neodgovorna, prenosi danas Dojče vele (Deutsće Welle...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.