Konstruktor Kalašnjikov nije teško bolestan

Izvor: Vostok.rs, 27.Dec.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstruktor Kalašnjikov nije teško bolestan

27.12.2012. -

Vesti o pogoršavanju zdravlja legendarnog ruskog konstruktora Mihaila Kalašnikova su preuveličane. Bilo je reči da je Kalašnikov bio na reanimaciji, a potom i da je hospitalizovan.

Po rečima Užanova, ličnog biografa legendarnog konstruktora, radi se samo o sistematskim pregledima, koje čuveni Kalašnikov obavlja u gradu Iževsk. 93-godišnji konsturktor ipak može imati i određenih manjih problema sa zdravljem, ali on se dobro oseća i nastavlja sa svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << konstruktorskim radom. U smislu potvrde svojih reči, Užanov je naveo da je juče govorio sa Kalašnikovim o novom patriotskom projektu, a detalji tog razgovora su dostavljeni predsedniku Vladimiru Putinu.

Vlada RF već je prihvatila principijelnu odluku da se u okviru Iževskih zavoda i konstruktorskog biroa napravi „Koncern Kalašnikov“, podseća glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko:

- Upravo sa tim imenom se povezuuju izvanredno dobri ruski automati Kalašnikova- raznih serija i modifikacija. Svaka od njih predstavlja posebno remek delo oružarske umetnosti. Oružarstvo u armiji SSSR, a sada u armiji RF, bazira se na onom automatskom oružju koje je konstruisao Mihail Kalašnikov.

U međuvremenu je u Rusiji bio isproban prototip najnovijeg automata Kalašnikova AK-12. Dalja ispitaivanja se planiraju sredinom sledeće godine. Posle toga će automat možda ući u sastav ruskih oružanih snaga.

Mihail Kalašnikov se rodio 10.novembra 1919 godine. Njegov AK47 je najpouzdaniji i najviše upotrebljivani automat na svetu. Osim u Rusiji, ovo se oružje proizvodi još i u Kini, Istočnoj Evropi, Latinskoj Americi. Ukupno je bilo proizvedeno više od 70 miliona AK različitih modifikacija. Razne verzije tog automata koriste se u više od 50 državnih armija na svetu. U svojim arsenalima imaju ih i specijalne službe gotovo svih država sveta.

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.