Izvor: B92, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres kritikuje medije

Vašington -- Kongres SAD, na predlog republikanaca, rezolucijom osudio medijske kuće koje su otkrile jedan tajni Vladin program.

Rezolucija, usvojena zahvaljujući glasanju uglavnom po partijskoj liniji, ne pominje nijedan medij pojedinačno, ali je usmerena protiv Njujork tajmsa i drugih kuća koje su izveštavale o tajnom programu CIA i Ministarstva finansija, a čiji je cilj da razotkrije teroriste preko njihovih bankovnih računa.

U rezoluciji se osuđuje nedozvoljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljivanje poverljivih informacija i navodi očekivanje da će svi mediji sarađivati u zaštiti života Amerikanaca i sposobnosti Vlade da identifikuje, onemogući i zarobi teroriste tako što neće otkrivati tajne obaveštajne programe.

Većina demokrata se usprotivila tom dokumentu, nezadovoljna jer se u njemu tvrdi da projekat poznat kao "Program praćenja finansiranja terorista" ima čvrst pravni osnov i da su članovi Kongresa o njemu bili adekvatno obavešteni. Iako su tekstove o tom programu objavili i Los Anđeles tajms i Vol strit džurnal, republikanci su najčešće pominjali Njujork tajms. Predsednik Komiteta za finansijske službe, republikanac Majkl Oksli, kaže da je priča nedavno objavljena na naslovnoj strani Njujork tajmsa "izvukla tepih pod nogama programa". "Teroristi su sada dobro obavešteni o detaljima metoda koje koristimo i naći će načine da novac premeštaju van formalnog finansijskog sistema", ocenio je Oksli.

Republikanski kongresmen Piter King, predsednik Komiteta za bezbednost otadžbine, izjavio je da su predstavnici administracije i Komisije za istragu o napadima 11. septembra 2001. otišli u Njujork tajms i tražili da u interesu nacionalne bezbednosti taj list ne objavi detalje programa. "Uprkos tome, oni su ih objavili", dodao je on.

Njujork tajms je branio svoju odluku, navodeći da je objavljivanje priče o programu bilo u interesu javnosti SAD, a glavni urednik Bil Keler je po usvajanju rezolucije izjavio da list ozbiljno shvata rizike izveštavanja o obaveštajnim aktivnostima. "U mnogim slučajevima nismo objavljivali informacije zato što su od njih zavisili životi. Međutim, administracija nas jednostavno nije ubedila u to da pisanje o našim naporima da pratimo međunarodno bankarstvo predstavlja takvu opasnost", rekao je Keler.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.