Izvor: Blic, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kondoliza Rajs: Vreme je za stvaranje palestinske države

Američka državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs rekla je da je vreme da se osnuje palestinska država i da će SAD u potpunosti podržati takve napore.

Rajsova je tokom posete Zapadnoj obali istakla da je stvaranje dve države u toj regiji njen i prioritet predsednika Džordža Buša.



"Iskreno, vreme je za uspostavljanje palestinske države. Dve države jedna pored druge u ovom regionu su od esencijalne važne za budućnost, ne samo Palestinaca i Izraelaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već i za ceo Bliski istok i SAD”, rekla je Rajsova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, Rajsova je istakla da mirovni samit o Bliskom istoku, koji bi trebalo da bude održan do kraja godine u SAD, treba da bude "ozbiljan i sadržajan".

Palestinci su upozorili da neće doći na samit u Merilendu, ukoliko ne bude dogovora o precizno formulisanom tekstu osnove o kojoj će se voditi razgovori. Izraelci su saopštili da smatraju da nije neophodno da se postigne dogovor o tekstu pre samog sastanka.

Abas je rekao da izraelski i palestinski pregovarači sarađuju u pokušaju da postignu dogovor o okončanju konflikta.

"Radimo na zajedničkom dokumentu sa Izraelcima. Dokument će sadržati osnove rešenja za pitanja finalnog statusa – Jerusalim, granice, naselja, izbegilce, sigurnost, snabdevanje vodom i bilateralne odnose”, rekao je palestinski predsednik.

Izraelski premijer Ehmud Olmert je tokom posete Kondolize Rajs nagovestio da je njegova strana spremna za kompromis i da će u okviru mirovnog sporazuma prepustiti delove Jerusalima Palestincima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.