Kon: Škole treba da budu zatvorene do 31. maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 16:33

Kon: Škole treba da budu zatvorene do 31. maja

Naš predlog je da škole budu zatvorene do 31. maja, a sve ostalo u vezi sa završetkom školske godine je u nadležnosti Ministarstva prosvete, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

"Dali smo jasnu preporuku da škole budu zatvorene do 31. maja", rekao je Kon odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinara.

Prema njegovim rečima, 31. maja je adekvatan termina, pošto se tada najmanje očekuje da će biti prisutan virus.

Upitan koje su preporuke Kriznog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << štaba ukoliko se škole na nekoliko nedelja otvore u junu, Kon je odgovorio da nekih posebnih preporuka nema sem redovnog pranja ruku, održavanja lične higijene i da se samo zdrava deca šalju u kolektiv.

“Ono što je bitno i najosnovnije jeste da deca budu potpuno zdrava i da ne dolaze sa bilo kakvim tegobama, te ukoliko se formiraju kolektivi, o tome se mora voditi računa. Ukoliko bilo ko ima tegobe, ne može biti u školi”, rekao je Kon.

Fizičko distanciranje, kaže, u školskim uslovima neće biti moguće sprovesti, a naročito ne, dodaje, u nižim razredima.

Kon navodi da će o eventualnom otvaranju škola odlučiti Ministarstvo prosvete i dodao da će se situacija pratiti, te ako bude bilo zahteva prema Kriznom štabu po pitanju određenih preporuka, da će štab to razmatrati.

Kaže da se nekom možda čini da imamo sada sa popuštanjem mera nagli prelazak, ali da to nije tačno, s obzirom da nemamo više vanredno stanje, ali imamo i dalje vanredne mere.

Kon dodaje da smo na silaznoj putanji i da ni ne možemo da se ponašamo isto kao kada je virus bio u usponu.

Maksimum je bio u toku šeste nedelje, koji je završen sa Uskrsom 19. aprila, tako da već tri nedelje imamo slabljenje virusa, napomenuo je Kon i dodao da je to za jednu epidemiju ogroman periodu.

"Šest do osam nedelja prirodno traje epidemija, a ova traje duže jer smo preduzeli mere. Tako da je ovo što se sada dešava sve očekivano.

Kon je, ipak, upozorio da se sa popuštanjem virusa povećava broj kontakata više nego što bi trebalo.

On je naveo da će sutra na Kriznom štabu biti donete mere o kojima su danas govorili na konferenciji za medije, kao i da će mere trajati sve dok brojke budu ukazale na to da virus cirkuliše.

Kon je potvrdio da je počelo istraživanje koje će obuhvatiti 7.000 porodica radi pravljenja epidemiološke studije, s obzirom da je prikupljanje uzoraka samo jedna od faza, a kojoj prethodi period pripreme i odabir.

Prva faza je odabir učesnika i to je već u toku, dodao je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.