Koka-kola i Pepsi menjaju recepturu

Izvor: Politika, 09.Mar.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koka-kola i Pepsi menjaju recepturu

Zbog kalifornijskih zakona koji nalažu da se na pakovanju istaknu kancerogeni sastojci, kompanije promenile sastav karamel-boje koja njihovim pićima daje karakterističnu braonkastu nijansu

Dve kompanije koje pokrivaju 90 odsto američkog tržišta gaziranih bezalkoholnih napitaka, Koka Kola i Pepsi, saopštile su da menjaju sastav karamel-boje koja njihovim pićima daje karakterističnu braonkastu nijansu kako bi se prilagodile zakonima Kalifornije.

U ovoj američkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državi sva pića koja sadrže kancerogene materije moraju da imaju jasno upozorenje na ambalaži. U kolama je sporan 4-metilimidazol, koji se nalazi u karamel-boji, pa su obe kompanije zatražile od dobavljača ovog sastojka da izmene recepturu.

Nova boja se već koristi u proizvodnji za tržište Kalifornije, a upotreba će se proširiti na celu zemlju kako bi se ujednačio proizvodni proces.

Predstavnica kompanije „Koka Kola“ Dijana Garca Kjarlante navela je u pismenom saopštenju za američki nacionalni radio NPR da su dobavljačima karamel boje dali instrukcije da prilagode proizvodni proces kako bi smanjili prisustvo hemikalije 4-metilimidazol, poznate još i kao 4-MI ili 4-MEI.

„Iako verujemo da ne postoji opasnost po zdravlje građana koji bi opravdao ovakvu promenu, tačno je da smo zatražili od dobavljača da promene recepturu kako na našim proizvodima ne bismo morali da stavljamo ovo upozorenje koje nema nikakvu naučnu osnovu”, navela je Garca Kjarlante.

U saopštenju Američkog udruženja proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića ističe se da „potrošači neće primetiti nikakvu razliku u proizvodu i nemaju razloga da brinu za zdravlje”.

„Sve je to taktika zastrašivanja koju sprovodi Centar za nauku u javnom interesu i ti navodi su nečuveni. Nauka prosto ne pokazuje da je 4-MEI u hrani i piću opasan za ljude”, kažu u ovom udruženju.

Centar za nauku u javnom interesu, grupa koja se bavi zaštitom potrošača, u februaru je predala peticiju američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) da zabrani upotrebu karamel-boja koje se baziraju na amonijak sulfatu.

Portparol FDA je potvrdio da se peticija razmatra, ali je napomenuo da bi neko morao da popije više od hiljadu limenki kole dnevno da bi uneo doze koje su na ispitivanjima na glodarima izazvale rak.

J. J. K.

objavljeno: 09.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.