Koga će u Varšavi  pojesti Obamin deda

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga će u Varšavi pojesti Obamin deda

Šefu diplomatije Poljske Radoslavu Sikorskom, bratu predsednika zemlje Jaroslavu Kačinjskom i poslaniku Arturu Gurskom preti sudski pretres - za rasističke šale na adresu novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame. Nastojeći da se međusobno optuže za političku nekorektnost, poljski političari su se konačno uplašili. Skandal sa stranim obeležjem buknuo je ubrzo posle „pozdravnog“ telefonskog razgovora predsednika Poljske Leha Kačinjskog sa Barakom Obamom. Administracija poljskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << požurila je da saopšti: veli, Obama daje podršku planovima Buša u vezi instaliranja PRO u Poljskoj. Međutim, Obamini savetnici su nedavno opovrgli ishitrene izjave.

Plasiranje u novine

Ima li ili ne veze između tih zbivanja (podsetimo, u prvo vreme Varšava se dugo „nije saglašavala“ sa razmeštanjem PRO, trgujući da izvuče što je moguće više para od Vašingtona), ali su poljska ministarstva počela da istresaju pakosne anegdote o prvom crnom predsedniku Amerike. Pri tom su politički protivnici iz opozicione partije „Pravo i pravednost“ (PiS - iz koje je na vlasti ostao samo predsednik Leh Kačinjski) i vladajuća koalicija već uhvatili za političku nekorektnost partijskih „humorista“, da bi ih „dali“ u novine i javno osudili. Samo, ovo je dobilo zatvoren krug: pokazalo se, da su anegdote o Obami pričali predstavnici i jednih i drugih.

U početku rasistička pripovedanja s jetkim slovenskim cinizmom iz kuloara su izbile na tribinu. Tako je član PiS Artur Gurskij u vreme plenarnog zasedanja u Sejmu nazvao Obamu „tajnim komunistom“ i „naivnim čovekom, čiji izbor treba da obraduje Al Kaidu, i koji će dovesti do katastrofe i kraja bele civilizacije“.

To nije ostalo bez odjeka. Vašington je zatražio od svojih štićenika izvinjenje. Leh Kačinjski ih je izneo u u pisanoj formi prošle nedelje. A kroz nekoliko dana predstavnici PiS optužili su za rasizam političkog oponenta i vanpartijca, šefa poljskog Ministarstva spoljnih poslova Radoslava Sikorskog. I čak zatražili da se preda sudu za anegdotu koju je navodno ispričao i koja glasi: „Znate zašto Obama ima poljske korene? NJegov deda je pojeo u Africi poljskog misionara“. Ali, klizave metode međupartijske borbe nisu se pokazale baš efikasnim.

Poročni krug

Na udaru se takođe našao brat-blizanac predsednika, bivši premijer i lider PiS Jaroslav Kačinjski. Lider druge opozicione partije - Saveza levih demokrata Vojčeh Olejničak zatvorio je poročni krug: on je u radio-emisiji saopštio da je pomenutu anegdotu čuo iz usta Kačinjskog. Na taj način, nastojeći da „pokvasi“ sto političkih oponenata sumnjivim sredstvima, PiS je svojim mnogobrojnim kritikama dao osnova za nove optužbe. Ali ovog puta ne samo zbog malograđanštine, već i licemerja. A Vašingtonu je ovo još jedan povod da se zamisli o saveznicima koji pljuju na ruku koja ih „hrani“.

Ipak mislim da je dobar vic ! MMislim ipak da je ovo samo sala, a ne rasisticko naprdivanje... Ipak ovo su ozboljni ljudi, a ne neko sa ulice...

....Ako covek strogo pazi da nikoga ne povredi , nikoga ne uvredi ....gde je tu sloboda govora ? Ned sme se nista reci protiv Gay , Lezbejki , raznih rasa , naroda i narodnosti , ne sme se saliti po osnovu feminizma ili nefeminizma , ne sme se uvrediti musliman { akamoli Jevrej } , ne smes ni mrava zgaziti { tu je drustvo za zastitu zivotinja }..............

polit linija postaje MORALNA linija po zeljama onih koji kreiraju i to kako treba da mislimo ....Komunisti su , makar , prihvatali hipokriziju ---danas te optuzuju STO VERUJES u svog Boga , a ne u njihovog

Sto se ne sale na racun Busha, ili Rotshildovih?

Kad malo bolje tazmislim, ko bi drugi i mogao da bude osim poljaka.

Kad seljacine hoce da su u centru paznje, ne biraju sredstva.

E, seljacino! A sto da se ne sali na racun crnca? Sta su oni? Svete krave? A i vic je dobar.

pa kako da se sale na racun busa kad je to porodica koja je podrzavala naciste i zaradila na njihovim zrtvama isto kao i porodica rotsild,a zna se koliko su poljaci kao i svi sloveni stradali od njih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.