Klintonova: Svet neće čekati Iran

Izvor: B92, 11.Okt.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova: Svet neće čekati Iran

London -- Američki državni sekretar Hilari Klinton kaže da svet "neće beskonačno čekati" da Iran ispuni svoje međunarodne obaveze u vezi sa nuklearnim programom.

"Međunarodna zajednica neće beskonačno čekati da Iran pokaže da je spreman da poštuje svoje međunarodne obaveze", rekla je Klinton novinarima posle sastanka sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Milibandom u Londonu.

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodala da je nedavni sastanak predstavnika Irana i šest svetskih sila u Ženevi, tokom koga su obnovljeni pregovori o iranskom nuklearnom programu, "konstruktivan početak", ali da moraju da uslede "akcije".

"Reči nisu dovoljne", rekla je Hilari Klinton koja boravi u poseti Velikoj Britaniji.

Miliband i Hilari Klinton su ocenili da je Pakistanu u ozbiljnoj opasnosti od terorizma, ali da nuklearno oružje te zemlje neće pasti u ruke teroristima.

Klinton je rekla da SAD veruju u pakistanske vlasti i smatraju da su u stanju da kontrolišu nuklearno oružje.

Ona je rekla da, iako ekstremisti "sve više ugrožavaju vlasti", nema dokaza da će oni "preuzeti vlast" u Pakistanu.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije rekao je da se Pakistan suočava sa vrlo ozbiljnom pretnjom, ali da nema opasnosti da nuklearno oružje padne u ruke terorista.

Grupa ekstremista juče je napala vojni kompleks u Ravalpindiju i uzela za taoce oko 30 osoba, uključujući vojnike i civile, koji su oslobođeni jutros u akciji pakistanske vojske.

Od upada ekstremista u vojni kompleks, tokom drame koja je trajala 22 sata, poginulo je ukupno 19 osoba - osam vojnika, osam napadača i tri taoca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.