Klaus: Uvođenje evra je bilo silovanje ekonomije

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Uvođenje evra je bilo silovanje ekonomije

Stvaranje zajedničke evropske valute bilo je silovanje ekonomskih zakonitosti i nesrećan politički korak, čije posledice se pokazuju u problemima današnje zone evra, ocenio je češki predsednik Vaclav Klaus.

Dugogodišnji kritičar evra, Klaus (70), na ekonomskoj konferenciji kojom je u u petak u Budimpešti počeo samit predsednika zemalja Višegradske četvorke sadašnju krizu evrozone objašnio time što uspostavljanje jedinstvene valute nije poštovalo različite privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacije zemalja-članica.

"Nesrećna pobeda politike nad ekonomijom rezultirala je pre deset godina stvaranjem jedinstvene evropske valute - evra. To je opet bio primer, kada je politika pokušala da sprovede silu i obrne ekonomske zakonitosti, a rezultat toga vidimo veoma jastno u današnjoj Evropi", rekao je Klaus, koji je pre ulaska u politiku bio cenjeni ekonomista.

Komunizam, ponovo

Ponavlja se, smatra Klaus, situacija iz vremena komunizma, kada je politika pokušala da diktira ekonomiju. Primer je, rekao je, promocija socijalne tržišne privrede. "Taj pridev socijalni je nepotreban, dovoljno bi bilo tržišna", ukazao je Klaus.

Klaus je krajem 1980-tih i tokom 1990-tih bio ministar finansija Čehoslovačke, kao i premijer Češke Republike, prte nego što je postao 2003. drugi po redu češki predsednik Republike.

Klaus je u govoru apelovao na studente ekonomije da uče iz pogrešnih pokušaja da politika odredjuje ekonomiju, a jedan od takvih primera je, po njemu, upravo nastanak evra.

V4 koja okuplja Poljsku, Madjarsku, Slovačku i Češku, Klaus je označio za grupu prijateljskih zemalja sa sličnim interesima.

Današnja plenarna sednica će biti održana upravo na tvrđavi Višegrad južno od Budimpešte po kojoj je dato ime grupi srednjoevropskih zemalja.

Povezane vesti: Ozborn: Evrozona mora da se suoči sa rizikom po banke Dužnička kriza preti Poljskoj "Fič": Zabrinutost oko raspada evrozone "preterana" Klaus protiv ulaska Češke u evrozonu Nemačka protiv izdavanja zajedničkih obveznica evrozone

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klaus: Evro je silovanje ekonomije

Izvor: B92, 08.Okt.2011

Budimpešta -- Stvaranje zajedničke evropske valute bilo je silovanje ekonomskih zakonitosti i nesrećan politički korak, kaže češki predsednik Vaclav Klaus...On dodaje da se posledice toga pokazuju u problemima današnje zone evra...Klaus, dugogodišnji kritičar evra, je sadašnju krizu evrozone...

Nastavak na B92...

Višegradska grupa zemalja obilježila 20 godina saradnje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Okt.2011

Predsjednici zemalja članica grupe Višegrad, Poljske, Mađarske, Republike Češke i Slovačke, proslavili su u petak i subotu u Mađarskoj dvadeset godina regionalne saradnje među ovim bivšim komunističkim zemljama. Regionalna saradnja nema alternativnog rješenja, jer su zemlje iz grupe Višegrad...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Klaus: Evro je silovanje ekonomije

Izvor: Capital.ba, 09.Okt.2011, 10:13

BUDIMPEŠTA, Stvaranje zajedničke evropske valute bilo je silovanje ekonomskih zakonitosti i nesrećan politički korak, kaže češki predsjednik Vaclav Klaus. On dodaje da se posljedice toga pokazuju u problemima današnje zone evra. Klaus, dugogodišnji kritičar evra, je sadašnju krizu evrozone...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.