Kiseljov: Rusija treba da napusti bespotrebnu evrocentričnost

Izvor: Vostok.rs, 16.Mar.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiseljov: Rusija treba da napusti bespotrebnu evrocentričnost

16.03.2015. -

Rusija treba da napusti bespotrebnu evrocentričnost i okrene se zemljama Istoka, pre svih Kini, smatra generalni direktor MIA „Rosija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov.

Na pres-konferenciji „Okretanje Aziji. Rusija — Kina: poslovna perspektiva“ izjavio je da smatra najvećom smetnjom u razvoju zemlje „prevelika evrocentričnost“ u shvatanju Rusa.

Kako je naveo Kiseljov, većina Rusa podsvesno doživljava Evropu pozitivno, jer „mi, kao deo Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << želimo biti Evropljani“.

„Evropa je već drugačija. Nema više te Evrope koja postoji u ruskoj svesti. Mnoge vrednosti o kojima se po inerciji govori u Evropi, više ne postoje u stvarnosti, nisu vredne za Evropu“, izjavio je on.

Pri tome, Evropa nije spremna da razume Rusiju, nije spremna da razume šta se desilo sa Krimom, šta se dešava u Ukrajini i uvodi sankcije, dodao je novinar.

„Imamo situaciju kada se silom ne osvaja ljubav. Međutim, snaga Rusije je u tome što ona nije samo evropska država“, naveo je on.

Kiseljov smatra da je Rusiji potrebno „da povrati rusku dušu koja je sposobna da se ujedini sa zemljama Istoka“.

„Istok — to je naš pravac. Rusi su to uvek mogli da rade. Uvek smo umeli da razumemo Istok, da razgovaramo i sarađujemo sa njim… Možemo se ostvariti u kineskom pravcu, u istočnom pravcu, u japanskom pravcu“, izjavio je novinar.

„Čini mi se da je to apsolutna sudbina Rusije. Mi to možemo ostvariti uz veliki kreativni unutrašnji rad“, dodao je Kiseljov.

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.