Kinezi pročišćavaju vazduh pred Olimpijadu

Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi pročišćavaju vazduh pred Olimpijadu

U Pekingu je juče stupio na snagu plan drastičnog smanjenja saobraćaja u glavnom gradu i zatvaranja pojedinih fabrika i hemijskih postrojenja kako bi se osetno snizio nivo zagađenosti pred početak Letnjih olimpijskih igara, prenosi Beta.

Planom je predviđeno da se sa ulica skloni polovina od ukupno 3,3 miliona vozila, a na mnoge fabrike koje zagađuju životnu okolinu stavljen je katanac.

Juče su na ulicama Pekinga mogla da se vide samo retka vozila i to uglavnom ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa neparnim brojem na registarskim tablicama.

U želji da ostave što bolji utisak na goste i učesnike Olimpijskih igara, na stotine dobrovoljaca obučenih u crvene majice i sa crvenim kapama pomagaće policiji u suzbijanju nedoličnog ponašanja kao što je, na primer, bacanje smeća ili pljuvanje na ulici.

Hronično zagađenje vazduha u kineskoj prestonici zadaje najviše briga organizatorima Olimpijskih igara, koji su u želji da omoguće što čistiji vazduh učesnicima i posetiocima Igara, uveli restriktivne mere za vozače koji će svoja vozila moći da koriste tek svaki drugi dan.

Rad će biti prekinut ne samo u fabrikama i nekim hemijskim postrojenjima, već i na oko 150 gradilišta kako bi se smanjio nivo prašine u vazduhu.

Restriktivnim merama su se zasada najviše obradovali taksisti, koji su se ranije žalili da su zbog ogromnih gužvi u saobraćaju uglavnom na gubitku.

„To će biti odlično za posao. Situacija na ulicama je već sad mnogo bolja, biće mnogo lakše voziti“, rekao je taksista Han Đianguo.

Delimična zabrana korišćenja vozila naišla je i na negodovanje običnih stanovnika Pekinga koji tvrde da će situacija u ionako pretrpanom gradskom saobraćaju biti još gora.

Gradske vlasti su upozorile da je duž glavnih gradskih ulica instalirano oko 10.000 kontrolnih kamera i skenera i da će prekršioci mera biti kažnjavani.

U Pekingu se svakog dana registruje najmanje 1.000 novih vozila.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.