Izvor: B92, 01.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi otvorili najduži most

Beograd -- Kinezi su na praznik rada otvorili most dugačak 36 kilometara koji povezuje dva kraja Zaliva Hangdžu južno od Šangaja, trgovinskog centra na istoku Kine.

Za taj most se tvrdi da je najduža građevina na površini mora. Most u Zalivu Hangdžu otvoren je na državnoj ceremoniji, uz napomenu da se most otvara za saobraćaj tokom dana. Hangdžu bi trebalo da skrati put između dva grada - Hangdžua i Šangaja - za 120 kilometara.

Viseći most je koštao oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12 milijardi juana ili oko milijardu evra, a gradnja je započeta novembra 2003. godine.

Za razliku od dosadašnjih velikih projekata, kineske vlasti su za finansiranje izgradnje ovog mosta dozvolile upliv privatnih investicija.

Do sada je najduži okeanski most bio Donhai, koji 32 kilometra povezuje Šangaj i ostrvo Jangšan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.