Kineska Džeki O. osuđena na smrt

Izvor: B92, 20.Avg.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska Džeki O. osuđena na smrt

Sud u Kini osudio je suprugu kineskog političara Gu Kailai (53) na smrtnu kaznu sa odlaganjem od dve godine zbog ubistva Britanca Nila Hejvuda.

Uslovne smrtne kazne obično se u Kini preinače na doživotnu kaznu zatvora. To znači da će, ukoliko se u zatvoru pokaže kao disciplinovana, "kineska Džeki O", kako je nazivaju mediji, izbeći smrtnu kaznu. Moguće je i da se njena zatvorska kazna smanji na 25 godina.

Suđenje advokatici i supruzi kontroverznog kineskog političara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boa Silaija počelo je 9. avgusta i trajalo je samo jedan dan. Ona je navodno tada preuzela odgovornost za ubistvo Hejvuda, koji je pronađen mrtav u luksuznom hotelu u zimu prošle godine.

Hejvud je inače bio biznismen i poslovni partner Gu i nenog supruga.

Informacije sa suđenja su bile vrlo šture, ali je državna novinska agencija Sinhua javila da je Gu na sudu rekla da je Britanca ubila usred "nervnog sloma", nakon što je on pretio njenom sinu, podseća portal 24sata.hr.

U noći ubistva Gu je došla u hotelsku sobu Britanca gde je pripremila dve flaše, jednu s cijanidom, a drugu s lekovima. Najprije je Britancu dala alkohol i čaj, a nakon što se pijan srušio na pod, pozvala je svog asistenta koji je Britanca stavio u krevet. Kada je počeo da povraća, Gu mu je, prema izveštaju agencije, dala otrov.

Navodno je dok ga je trovala, razgovarala s njim. Na podu je ostavila bočicu s lekovima kako bi izgledalo da se Britanac predozirao.

S druge strane, mediji u Hong Kongu tvrdili su i da odnos između Hejvuda i Gu nije bio samo poslovne prirode, odnosno da su njih dvoje bili ljubavnici. Neki mediji čak tvrde i da je Hejvuda britanska služba MI6 navela da započne vezu s njom, kako bi došao do informacija iz kineskog političkog vrha.

Asistent koji je pomagao Gu je dobio kaznu od devet godina zatvora, a kažnjena su i četiri policajca koji su priznali da su hteli da zataškaju slučaj.

Velika Britanija je pozdravila presudu kineskog suda, navodeći da su zadovoljni jer je Kina istražila ubistvo njihovog državljanina i kaznila one koji su za to odgovorni.

Supruug Gu Kailai, Bo Silai, smenjen je u martu sa mesta šefa Komunističke partije za grad Čungking koji ima status pokrajine. Analitičari veruju da je odluka da se njegova osudi na nešto blažu kaznu, donesena kako se ne bi tumačilo da je ona žrtveni jarac zbog grešaka svog supruga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.