Kina povela valutni rat protiv SAD

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina povela valutni rat protiv SAD

Radikalnu devalvaciju juana Vašington dočekao na nož: Džej Pi Morgan upozorava na „pretnju globalnoj ekonomiji”, a američki kongresmeni predlažu kaznene mere. – Najveći pad vrednosti akcija zabeležili nemački proizvođači

Narodna banka Kine (NBK) juče je dodatno oborila vrednost juana (za 1,6 odsto u odnosu na američki dolar), samo dan pošto je objavila jednokratnu devalvaciju nacionalne valute (1,9 odsto) sa ciljem jačanja uloge tržišta u određivanju kursa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << monete druge najjače ekonomije sveta. Odluka o radikalnoj devalvaciji juana usledila je u trenutku kada kineskoj ekonomiji preti najveći pad privrednog rasta u poslednjih 25 godina, zbog čega berze sumnjaju da se Peking priključio neobjavljenom tekućem „globalnom ratu valuta”.

Neočekivana devalvacija juana u utorak i „korekcija” u sredu izazvali su, prema navodu Rojtersa, „izvesnu paniku” na berzama, opreznu podršku MMF-a, uzdržanu reakciju zvaničnog Vašingtona, ali i gnev u američkom kongresu.

Najpre, berze svih azijskih poslovnih partnera Kine (od Indonezije i Malezije do Australije, Južne Koreje i Novog Zelanda) zabeležile su juče novi pad vrednosti akcija i domaćih valuta. Strmoglav vrednosti akcija zatim se preko noći razlio u Evropi, gde su nemački proizvođači automobila i industrija luksuzne robe zabeležili najveći pad vrednosti akcija zbog osetnog poskupljenja proizvoda koje isporučuju privredno posustalom „azijskom tigru”. I američki Volstrit pao je juče u „crveno”, nakon glasina da bi NBK mogao dozvoliti devalvaciju juana od celih 10 odsto.

NBK je juče inače demantovao sumnje da će dozvoliti „slobodan pad” juana.

„S obzirom na međunarodne i domaće ekonomske i finansijske prilike, trenutno nema osnove za kontinuirani pad deviznog kursa juana”, prenela je agencija Sinhua saopštenje NBK.

Kako god bilo, američki dolar je u petak vredeo 6,11 juana, u utorak je – iza odluke NBK o devalvaciji kurs bio 6,22, dok je juče promenjen na 6,33 „kineza” (da bi nakon toga pao na 6,45 u zemlji i 6,8 u spoljnom prometu).

Juan je tako od prošlog petka izgubio 3,6 odsto vrednosti u odnosu na dolar, što je na berzama podstaklo živu debatu o tome da li se Peking ipak uključio u „globalni rat valuta”. (Taj izraz je inače 2010. godine skovao bivši ministar finansija Brazila Gvido Mantega da označi kako države – izvozni rivali – „eksplicitno ili implicitno” obaraju vrednost svoje valute da bi profitirali u spoljnoj trgovini.)

Inače, kinesko ministarstvo trgovine juče je pozdravilo reformsku meru NBK, posebno nakon dramatičnog pada izvoza prošlog meseca od 8,3 odsto (očekivalo se umanjenje od 1,5 odsto).

Istovremeno međunarodne berze, glavni politički i poslovni partneri, ali i rivali Kine, kao i MMF oprečno tumače značaj i moguće posledice najveće pojedinačne devalvacije juana još od 1994. godine.

Američka banka Džej Pi Morgan upozorila je da devalvacija juana unosi pretnju deflacije globalnoj ekonomiji.

Na drugoj strani, MMF je uzdržano pozdravio odluku NBK da dozvoli tržištu veću ulogu u određivanju juana, ali je istakao da će tačne posledice te mere zavisiti od načina na koji reforma bude primenjivana u praksi. MMF je naglasio da odluka o devalvaciji kao reformskoj meri „neće imati direktne posledice” na odluku institucije Breton-Vuds do kraja godine, o eventualnom priključivanju juana „korpi valuta”. „Verujemo da Kina može i da bi trebalo da nastoji da ostvari efektivni plivajući devizni kurs u sledeće dve-tri godine”, naveo je MMF.

Zvanični Vašington juče je odbio da oceni odluku NBK o devalvaciji.

„Rano je za ocenu svih posledica promene načina određivanja kursa juana. Kina je najavila da su najavljene promene još jedan korak ka većoj ulozi tržišta u određivanju kursa”, preneo je „Volstrit džornal” izjavu portparola američkog ministarstva finansija.

Na Kapitol hilu američki kongresmeni kritikovali su devalvaciju juana.

Čarls Šumer, demokratski kongresmen, predložio je juče da MMF Kini, zabrani – u Pekingu dugo priželjkivani – pristup „globalnoj korpi valuta”, preneo je londonski „Fajnenšel tajms”. Kongresmen Sander Levin istakao je da postoje ozbiljni razlozi za sumnju u namere Pekinga sa devalvacijom valute koja može doneti „nepoštenu prednost izvoznicima” iz Kine.

Najglasniji u osudi radikalnog poteza NBK juče je bio republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

„Devalvacija juana imaće razorne posledice po američku privredu. Oni nas uništavaju. Obaraju juan dok ne dobiju šta žele... Kina se obogatila na nama. Obnovili su sebe novcem koji su izvukli iz SAD i poslovima koje su uzeli od Amerike”, izjavio je juče Tramp TV mreži Si-En-En.

Budući kurs juana i debalans u trgovinskoj razmeni SAD i Kine (u korist azijskog partnera) obeležiće predstojeće razgovore Baraka Obame i Si Đinpinga tokom posete kineskog lidera Vašingtonu idućeg meseca, upozorava američka štampa.

T. Vujić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.