Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ponovo zvecka oružjem

Kina ponovo zvecka oružjem

Kineski parlament usvojio je velikom većinom glasova antiseparatistički zakon kojim se dozvoljava upotreba sile u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost.

Zvaničnici Komunističke partije Kine insistiraju da je usvajanje ovog zakona zapravo način da se vlasti na Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra delom svoje teritorije, ohrabre za mirno ujedinjenje sa maticom. Premijer Ven Đibao rekao je da zakon nema za metu narod Tajvana, da se ne radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o 'ratnom zakonu', kao i da nema za cilj da izmeni status kvo u Tajvanskom moreuzu.

U prvoj reakciji tajvanskih zvaničnika usvajanje zakona je osuđeno kao 'ozbiljna provokacija' koja će uticati na stabilnost u regionu. Zvanični Peking zbog usvajanja kontroverznog zakona kritikovala je i Kondoliza Rajs, državni sekretar SAD.

A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.