Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ne želi pritisak na Mjanmar

Peking, Jangon -- Izaslanik UN za Mjanmar Ibrahim Gambari nije uspeo od Kine dobiti potvrdu da će izvršiti pritisak na vojnu huntu u bivšoj Burmi.

Nijedan od kineskih zvaničnika koji je razgovarao sa Gambarijem nije nagovestio da će se pojačati pritisak na vlasti Mjanmara, već su ponovili da su razgovori, a ne sankcije, najbolji pristup rešavanju tog problema.

"Pitanje Mjanmara, na kraju, treba da na odgovarajući način reše narod i vlada te zemlje sopstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naporima kroz dijalog i konsultacije. Međunarodna zajednica bi trebalo da im pruži konstruktivnu pomoć a ne da insistira jedino na sankcijama i pritiscima", izjavio je državni savetnik Tang Điasuan.

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Vang Ji je tokom susreta sa Gambarijem rekao da će Kina nastaviti sa da radi na tome da se postigne "pravo rešenje" za Mjanmar.

Peking se pridružio zapadnim silama u saopštenju Saveta bezbednosti UN koje izražava žaljenje zbog načina na koji je vojna hunta ugušila prodemokratske proteste u Mjanmaru. Međutim, takođe je saopštio da neće podsticati na oštrije akcije protiv te zemlje.

Gambari je na turneji po zemljama susedima Mjanmara sa ciljem da dobije njihovu podršku za oštriji pristup reševanju situacije u toj zemlji.

Ang San Su Ći s ministrom

Prodemokratska liderka Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir Ang San Su Ći, koja je u višegodišnjem kućnom pritvoru u Jangunu, napustila je danas svoju kuću kako bi se sastala sa zvaničnicima Vlade, rekao je jedan diplomata.

Tri automobila su došla po nju i odvezla je na razgovore s novim ministrom za veze Angom Kijem, saopštio je diplomata koji nije želeo da mu se navodi ime. Penzionisani general Ang Ki postavljen je na funkciju 8. oktobra kako bi vodio razgovore sa Ang San Su Ći, a vojna hunta se nada da će uspeti da izgladi odnose s liderkom Nacionalne lige za demokratiju.

Razgovor je predložio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari tokom posete Mjanmaru, početkom meseca, piše list Nju lajt ov Mjanmar, i dodaje da je hunta prihvatila tu ideju iz poštovanja prema Gambariju, koji je u dobrim odnosima s dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Još nije poznato koji će tačno biti zadatak Kija, ali se pretpostavlja da će on biti posrednik u kontaktima opozicione liderke s režimom i Ujedinjenim nacijama, koje su zahtevale da sa mrtve tačke budu pomereni odnosi zagovornika demokratije i vojne hunte u Mjanmaru, koja je na vlasti od 1962.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.