Izvor: B92, 10.Maj.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Nevin u zatvoru u 10 godina

Peking -- Čovek koji je proveo 10 godina u zatvoru zbog ubistva u centralnoj kineskoj provinciji Henan oslobođen je pošto se ispostavilo da je navodna žrtva zapravo živa.

Viši narodni sud u Henanu odlučio je da oslobodi 57-godišnjeg Džaoa Džuohaja, pošto se 10 godina od kako je osuđen za ubistvo, njegova navodna žrtva Džao Dženšang ponovo pojavio u svom selu. Istraga o celom slučaju ponovo je pokrenuta, a Džuohaj će na ime odštete dobiti 45.000 dolara, navode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineski mediji.

Incident je ponovo u javnosti pokrenuo pitanje policijske torture, jer rođaci Džuohaja navode da je on bi prisiljen da prizna ubistvo koje nije počinio.

To nije prvi slučaj u Kini da neko bude osuđen za ubistvo koje nije počinio. Godine 2005. Še Sjanglin dobio je odštetu od 67.000 dolara jer je proveo 11 godina u zatvoru pošto je proglašen krivim za ubistvo supruge. Oslobođen je pošto se njegova žena pojavila kod njenih roditelja.

Kako se veruje, kineska policija često se služi torturom pri ispitivanju zatvorenika, zbog čega se često događa da ljudi koji nisu počinili zločin na kraju priznaju da su krivi.

Kineske vlasti ozbiljno shvataju taj problem, tako da je prošle godine oko 1.800 policajaca otpušteno s posla zbog primene torture nad zatvorenicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.