Kina: Neće biti devalvacije juana zbog trgovinskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2018, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Neće biti devalvacije juana zbog trgovinskog rata

Vrednost juana kreiraju tržišni faktori i Kina nema nameru da devalvira valutu kako bi pomogla izvoznicima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

To obaveštenje dolazi nakon što su SAD najavile da će pratiti slabost kineske valute u uslovima eskalacije trgovinskog spora na relaciji Vašington-Peking, prenosi agencija Rojters.

Iz kineskog Ministarstva poručuju da pretnje i zastrašivanja vezana za trgovinu nikada neće delovati na Kinu, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je spreman da uvede tarife na celokupan uvoz iz Kine, vredan 500 milijardi dolara.

Portparol kineskog Ministarstva Geng Šuang je, na konferenciji za novinare, rekao da vrednost juana kreira odnos ponude i tražnje.

"Kina nema nameru da devalvaciju valute koristi za stimulisanje izvoza", izjavio je Geng.

Kineski juan je izgubio više od sedam odsto vrednosti prema dolaru od kraja prvog ovogodišnjeg kvartala.

Kineska roba, vredna 505 milijardi dolara, uvezena je u SAD prošle godine, što je dovelo do deficita u trgovini sa Kinom od skoro 376 milijardi dolara, pokazali su podaci američke vlade.

Kineski uvoz iz SAD je u prvih pet meseci ove godine dostigao 205 milijardi dolara, a trgovinski deficit je dostigao 152 milijarde dolara.

Zvanični Vašington je ranije ovog meseca uveo tarife na kineski uvoz vredan 34 milijarde dolara, nakon čega je Kina uvela uzvratne tarife na određene američke proizvode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kina: Neće biti DEVALVACIJE JUANA zbog trgovinskog rata

Izvor: Blic, 23.Jul.2018

Vrednost juana kreiraju tržišni faktori i Kina nema nameru da devalvira valutu kako bi pomogla izvoznicima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. To obaveštenje dolazi nakon što su SAD najavile da će pratiti slabost kineske valute u uslovima eskalacije trgovinskog spora na relaciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.