Voz predsednika Severne Koreje ušao u Kinu

Izvor: S media, 03.Maj.2010, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voz predsednika Severne Koreje ušao u Kinu

Specijalan voz severnokorejskog predsednika Kima Džonga -ila ušao je u Kinu, javile su danas svetske agencije.

Rojters navodi da bi ovo moglo da bude prvo putovanje Kima u poslednje četiri godine, i to u trenutku kad rastu tenzije na Korejskom poluostrvu.

Napetost je porasla jer Južna Koreja trenutno razmatra načine kako da odgovori na nedavni incident u kojem je potonuo jedan njen ratni brod a život izgubilo 46 mornara. Seul optužuje severnog suseda da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stvari izvršio napad, najteži još završetka rata izmedju dve Koreje vodjenog od 1950. do 1953. godine, javila je britanska agencija. Južnokorejske agencija Jonap navela je neimenovane izvore koji su potvrdili da je voz predsednika Severne Koreje rano jutros ušao u kineski pogranični grad Dandong.

Prema Jonapu, voz ide prema gradu Dalijanu na istoku Kine a zatim će se najverovatnije uputiti za Peking.

Predsednik komunističke, izolovane Severne Koreje, Kim veoma retko napušta zemlju. On je poslednji put posetio upravo Kinu, 2006. godine, a kineski predsednik Hu Djintao ga je nedavno pozvao da ponovo dodje u goste.

Agencija Asošiejtid pres je javila da bi poseta Kima mogla da znači da se Severna Koreja vraća prekinutim medjunarodnim razgovorima šest strana o svom nuklearnom programu.

Analitičari kažu da bi Kim mogao da od Kine zatraži finansijsku pomoć za posustalu privredu svoje zemlje a da se zauzvrat vrati razgovorima o denuklearizaciju Korejskog poluostrva, preneo je Rojters. Kada je Kim posetio Kinu 2006. godine, severnokorejski mediji su o tome javili tek kada se njegov voz bezbedno vratio u zemlju.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Voz predsednika Severne Koreje ušao u Kinu

Izvor: Blic, 03.Maj.2010

Specijalan voz severnokorejskog predsednika Kima Džong Ila ušao je u Kinu, javile su danas svetske agencije...Rojters navodi da bi ovo moglo da bude prvo putovanje Kima u poslednje četiri godine, i to u trenutku kad rastu tenzije na Korejskom poluostrvu...Napetost je porasla jer Južna Koreja trenutno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.