Kilogram avganistanskog opijuma 207 dolara

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Nov.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilogram avganistanskog opijuma 207 dolara

KABUL - Cena avganistanskog opijuma je dostigla rekordni nivo, pa se strahuje da će poljoprivrednici masovno preći na proizvodnju maka i time poništiti rezultate postignute u smanjenju proizvodnje narkotika, izjavio je šef Kancelarije UN za narkotike i kriminal (UNODC) u Avganistanu Žan-Lik Lemaje.

Oko 90 odsto opijuma u svetu proizvodi se u Avganistanu, a cene tog opijata, od koga se pravi teška droga heroin, dostigle su rekordni nivo u poslednjih šest godina, kaže Lemaje. On >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je upozorio da će zbog izuzetno visokih cena skočiti proizovdnja, ako ne budu preduzete odgovarajuće mere da se to spreči, naveo je Rojters. Do porasta cena je došlo zbog toga što je prošle godine, prema podacima UNODC-a, proizvodnja opijuma bila 48 odsto manja nego ranijih godina i iznosila je samo 3.600 tona, zbog toga što su gljivice uništile mak. Opijum se, uglavnom, proizvodi u južnim i zapadnim provincijama, naročito u talibanskim uporištima Helmandu i Kandaharu, i služi za finansiranje pobunjenika.

Prosečna cena opijuma u Avganistanu u septembru je iznosila 207 dolara za kilogram, što znači da je bila tri odsto veća nego u avgustu i čak 165 odsto veća nego prethodne godine, rekao je Lemaje. Cena jednog kilograma kanabisa u septembru je iznosila 125 dolara, dok je prethodne godine bila 52 dolara.

Avganistanska vlada, strani donatori i međunarodne agencije već godinama vode kampanju ubeđivanja poljoprivrednika da prestanu sa proizvodnjom maka, uništavanja laboratorija za proizvodnju narkotika i hapšenja trgovaca drogom. Prema podacima UNODC-a, površina zasađena makom ove godine je smanjena na 123.000 hektara, što je 36 odsto manje nego 2007. godine, i u 20 od ukupno 34 provincije mak je u potpunosti iskorenjen. Lamije, međutim, kaže da bi poljoprivrednici ponovo mogli preći na uzgajanje maka zbog porasta cena,  kao i pritiska zajmodavaca i trgovaca drogom. Prema podacima UNODC-a, avganistanski poljoprivrednici su ove godine od opijuma ostvarili ukupni prihod od 604 miliona dolara, što je 38 odsto više nego prošle godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.