Kern protiv novih povlastica za Veliku Britaniju

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kern protiv novih povlastica za Veliku Britaniju

Austrijski kancelar Kristijan Kern odbija dalja specijalna rešenja za Veliku Britaniju posle referenduma o istupanju.

On je, obraćajući se u austrijskom parlamentu, istakao da više ne sme biti novih povlastica za London i poručio da EU mora jasno staviti do znanja da istupanje iz EU predstavlja korak koji sa sobom povlači posledice, i koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nije nikakva igra.

Kern se izjasnio za brzo razjašnjenje budućih odnosa između Velike Britanije i EU.

Austrijski predsednik takođe se izjasnio protiv eventualnog referenduma o istupanju Austrije iz EU, kao što to najavljuje Slobodarska partija (FPO) i ističe da je njegova zemlja imala pozitivna iskustva od Unije.

"Referendum je Veliku Britaniju uveo u masivne ekonomske probleme. Raspad kraljevine preti, čitav politički sistem je paralisan. Populisti su morali već dan posle izjašnjavanja da povuku svoja obećanja, jer su bila izmišljena. To ne treba oponašati. Austrija ima dobre pro-EU argumente - 900.000 radnih mesta zavisi od izvoza, što se ne stavlja na kocku", poručuje on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Upitan da li bi Velikoj Britaniji trebalo dati drugu šansu ili važi moto "napolje je napolje" Kern je kazao da se ishod referenduma mora primiti k znanju i da se pouke iz toga moraju brzo povući.

Prema njegovim rečima, nejasne situacije pre svega u privredi stvaraju nesigurnosti, što nikome ne treba.

Međutim, ne postoji, kako ističe, nijedno pravno sredstvo koje Veliku Britaniju može naterati na brzo delovanje.

Kern je, podsećajući da su osnivači EU imali zajedničku viziju" nikada više rat", dodao da smatra da je EU potrebna nova evropska ideja vodilja.

"Ona ne može da se sastoji samo od konkurentnosti. Kao što je Žak Delor rekao 'niko se ne zaljubljuje u zajedničko trzište'. EU mora da se skoncetriše na pitanja koju može bolje zajedno rešavati, nego pojedinačno, a to su bezbednost, migracija, nezaposlenost i klimatske promene", podvukao je on.

Utisak da Evropa ne može da štiti svoje granice je razarajući i važan deo gubitka poverenja u EU, istakao je Kern dodajući da je isto slučaj sa politikom migracije.

Za bolje obezbeđenje spoljne granice Fronteks mora biti bolje opremljen, kako bi bio u stanju da čuva granicu, dodao je on istakavši da je neophodno uspostaviti i evropski elektronski sistem za izdavanje dozvola za ulazak za pripadnike Trećih zemalja bez viznog režima po američkom uzoru. Isto tako neophodno je i zajedničko delovanje protiv radikalizacije i terorizma, zahteva Kern.

Upitan kako smanjiti broj izbeglica, Kern je kazao da je neophodan "Maršalob plan" za sever Afrike, što znači izgradnju infrastrukture i ekonomskih odnosa.

"Politika koja koja uništava osnove za život u Africi kroz prekomerno ribarenje u Okeanima ili izvoz subvencionisanih poljoprivrednih proizvoda iz SAD i Evrope je kratkovido i usmereno protiv nas samih. Treba sprečiti razloge za bekstvo i ponuditi zaštitu u regionu. Tu će Austrija morati dati svoj doprinos", podvukao je Kern.

On je istakao da je neprihvatljivo da se neki u EU protive prijemu izbeglica, dodajući da je neophodna fer raspodela, kao i zajednička borba protiv krijumčara.

Takođe je kazao da je EU potrebna moderna industrijska politika.

"Austrija ima stopu industrijalizacije od oko 20 odsto, koju želimo da zadržimo. Od toga zavisi više stotine hiljada radnih mesta", rekao je on dodajući da je neophodno usaglasiti investicije i okvirne uslove koi bi Evropu ojačale u globalnom takmičenju.

"Nisam spreman da gledam kako industrijska radna mesta bivaju premeštena u SAD ili Aziju. Nama je potreban fer takmičenje, nikakav socijalni ili ekološki damping, kao i nefer subvencije", poručuje Kern.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.