Katastrofa – i za Italiju i za EU

Izvor: Deutsche Welle, 21.Avg.2019, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa – i za Italiju i za EU

Koalicija je za Salvinija bila samo sredstvo da dođe do cilja. On sada iz igre izbacuje pokret Pet zvezdica iz igre i planira preuzimanje vlasti. Marš desničarskih ekstremista teško je sprečiti, ocenjuje Barbara Vezel.

Da li je iko mogao da poveruje da vreme raspada neobične koalicije u Rimu može da premaši prosečan životni vek jedne italijanske vlade? Savez između desničarsko-radikalne Lige i levo-populističkog pokreta Pet zvezdica od samog početka bio je osuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << na propast.

Italija je sada na putu da dobije 66. vladu od kraja Drugog svjetskog rata.

Dobro proračunata predstava

Mateo Salvini je najbesramniji i najbeskrupulozniji političar u poslednjih nekoliko decenija u Italiji. Prevazišao je čak i Silvia Berluskonija, za kojeg su pristojnost i uzdržanost takođe bili nepoznati pojmovi. Dok propoveda ksenofobiju, Salvini u poslednje vreme voli da u ruka drži krstić, a istovremeno je u sukobu sa Vatikanom, jer smatra da je papa previše levičar. Šef Lige veruje da bi malo pseudoreligozne uljudnosti moglo da ulepša njegov nacionalizam.

Čitavo leto Salvini je proveo na italijanskim plažama bez ikakvih ukrasa. Pokazivao je svoj obnaženi stomak pred kamerama radoznalih mobilnih telefona. To je proleterski stomak, rekao je svojim kritičarima. Kao da je taj profesionalni političar i majstor društvenih mreža ikada imao ikakve veze s radničkom klasom. S njom deli samo ljubav prema vinu i testenini. I čini se da veoma dobro zna kakav je ukus njegovih zemljaka: muškarci ga vide kao veselog mačo muškarca, a žene kao velikog zavodnika. Malo vulgarnosti u Italiji nikome nikada nije naškodilo.

Predstava je dobro pripremljena. Prema istraživanjima javnog mnjenja, prednost imaju ministar unutrašnjih poslova i šef partije: Ukoliko sada dođe do novih izbora, verovatno će Salvini, uz pomoć desničarskih ekstremista „Italijanska braća“, uspeti da preuzme vlast u Rimu. Tako će taj Putinov prijatelj toliko da gurne italijansku politiku udesno, da će Brisel, Mađarska i Poljska veoma brzo morati da se zabrinu zbog vladavine zakona u zemlji-osnivaču Evropske unije.

„Pobednik“ je – Pet zvezdica!

Nagradu za najvećeg političkog idiota svakako zaslužuje pokret Pet zvezdica. Za samo nešto više od godinu dana, oni su zbog Salvinija izgubili oko polovinu svojih birača. Od početka je bilo jasno da će to tako da se završi. Umesto da propovedniku mržnje iz Ministarstva unutrašnjih poslova brzo pokažu crveni karton, oni su podržali politiku koja je preplašila njihovo, više levo orijentisano biračko telo. Za cenu učestvovanja u vlasti prodali su ono malo duše i politički integritet koji su imali.

Barbara Vezel, dopisnica DW iz Brisela

Pokret Pet zvezdica je u ovoj koaliciji propao dok je pomagao Salviniju da se dokopa moći. Nisu imali ni ideja, ni borbenosti, a ni ljudi da bi se suprotstavili cinizmu i lukavstvu šefa Lige. Uzimajući čak u obzir niske standarde italijanske politike, to je bedan učinak. Zvezdice i zaslužuju sopstvenu propast, jer sada bi, zbog užasne posledice njihove slabosti, na vlast u Italiji mogao da dođe čovek koji otvoreno koketira sa fašizmom.

Može li Salvini da bude zaustavljen?

Pet zvezdica i Socijaldemokrate bi mogli da se spasu – sebe, svoj ugled i svoju zemlju – ukoliko umesto novih izbora pristanu na alternativnu koaliciju. Za to još uvek imaju neophodnu većinu. Samo što Zvezdice očigledno mrze Socijaldemokrate više nego desničarske ekstremiste. To je ideološki skoro neobjašnjivo, a politički besmisleno. Socijalistima je, s druge strane, potreban neko ko može ponovo da ujedini njihovu posvađanu partiju i da formuliše politiku koja nadilazi unutarstranačke frakcije.

U teoriji bi to još i bilo moguće, ali u praksi je nažalost tako nešto malo verovatno. Odlazećeg premijera Kontea, Mateo Salvini je u svom oproštajnom obraćanju opisao kao političkog oportunistu, optužujući ga za nedostatak političke kulture. On i njegovi prijatelji to su znali i pre! Ko želi da za stolom sedi sa đavolom, njemu je potrebna malo duža kašika od Kontea i njegovih kolega.

„Porca miseria“

Salvini se poigrava s emocijama Italijana. Uverava ih da ogroman državni dug i nesposobnost države da se reformiše nisu njegova odgovornost. A građani su jedva dočekali da poveruju u takve teorije zavere i tamne moći u inostranstvu. Za sve ostalo što pođe po zlu, ministar unutrašnjih poslova okriviće autsajdere kao što su migranti.

Salvini će odvesti zemlju izvan zajednice evropskih demokratija, izolujući je na međunarodnom nivou i istovremeno raspirujući svoje glasače pseudo-borbom protiv Brisela i budžetske discipline. To je izuzetno opasna igra, jer italijanski dug bi mogao ne samo da poljulja evro, već i da izazove državni bankrot.

Pitanje je može li povećanje finansiranja Salviniju da donese politički i fiskalni razum ili je on već uračunao pad i izlazak iz evrozone. U svakom slučaju, padom vlade u Rimu, glavobolja Evropske unije postaje još veća i nastupa još jedna kriza. Na italijanskom jeziku to se kaže „Porca miseria“ ili „Bože me sačuvaj!“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Katastrofa – i za Italiju i za EU

Izvor: Deutsche Welle, 21.Avg.2019

Koalicija je za Salvinija bila samo sredstvo da dođe do cilja. On sada iz igre izbacuje pokret Pet zvezdica i planira preuzimanje vlasti. Marš desničarskih ekstremista teško je sprečiti, ocenjuje Barbara Vezel...Da li je iko mogao da poveruje da vreme raspada neobične koalicije u Rimu može da...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.