Katalonci inspirisani škotskim referendumom

Izvor: VOA, 12.Sep.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonci inspirisani škotskim referendumom

Katalonski regionalni lider Artur Mas planira da organizuje glasanje o nezavisnosti 9. novembra, iako se očekuje da će španski Ustavni sud narednih nedelja presuditi protiv održavanja referenduma.

Stotine hiljada pristalica katalonske nezavisnosti, podstaknute škotskim pokretom za nezavisnost, zatražile su održavanje referenduma o odvajanju tog regiona od Španije.

Pristalice nezavisnosti okupile su se juče u Barseloni, na dan proslave Nacionalnog dana Katalonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << poznatog kao “Diada”.

Katalonski regionalni lider Artur Mas planira da organizuje glasanje o nezavisnosti 9. novembra, uprkos tome što se očekuje da će španski Ustavni sud narednih nedelja presuditi protiv održavanja referenduma.

Španski premijer Marijano Rahoj najavio da će blokirati glasanje zato što, prema Ustavu zemlje, nije dozvoljeno održavanje referenduma na kojem ne glasaju svi Španci.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.