Kašmir ponovo s telefonskim linijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Avg.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kašmir ponovo s telefonskim linijama

Vlasti u indijskom delu Kašmira su danas počele da ponovo uspostavljaju telefonske linije posle skoro dvonedeljnog policijskog časa i prekida komunikacija posle odluke indijske vlade da snizi nivo autonomije tog većinski muslimanskog regiona.

Šahid Čudari, član lokalne administracije u Šrinagaru, najvećem gradu u Kašmiru, rekao je da se uvedena ograničenja ukidaju u najvećem delu područja i da su vladine kancelarije otvorene. On je naveo i da hrane i drugih zaliha ima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "u ogromnim količinama".

Policija je navela da je ograničenje kretanja umanjeno u nekoliko delova Kašmira.

Drugi lokalni zvaničnik Šrinagara je novinarima rekao da je u nekim ruralnim područjima ponovo krenuo javni prevoz, kao i da su mobilna telefonija i internet uključeni u nekim okruzima. Mediji, međutim, prenose da je do toga došlo samo u regionu Džamu, u kom Hindusi čine većinu i nema opasnosti od antiindijskih protesta.

Indijske snage bezbednosti u Kašmiru su i dalje u stanju visoke pripravnosti pošto su stotine ljudi juče posle molitve u Šrinagaru protestovale protiv Indije.

Vlada u Nju Delhiju je uvela policijski čas da bi sprečila nasilnu reakciju na odluku od 5. avgusta da se snizi nivo autonomije Kašmira. Ta odluka je podstakla tenzije s Pakistanom i izazvala bes u indijskom delu Kašmira.

Danas je duž indijsko-pakistanske granice došlo do razmene vatre iz pušaka i minobacača, a indijska vojska je saopštila da je jedan njen pripadnik poginuo. Ranije ove nedelje je Pakistan saopštio da su od indijske vatre stradala tri vojnika i dva civila.

I Indija i Pakistan polažu pravo na čitav Kašmir i oko njega su vodili dva od svoja tri rata.

Kašmir se našao i pred Savetom bezbednosti UN.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.